Sute de apicultori s-au strâns, în acest weekend, la Blaj: „Încercăm să aducem miere vie, adevărată”

Dată publicare: 25-03-2018 08:17
Dată actualizare: 28-11-2018 10:13


Blaj poate fi considerat în acest weekend cel mai dulce din ţară, și asta pentru că acolo şi-au dat întâlnire sute de apicultori, care au adus în faţa gurmanzilor felurite sortimente de miere.

 Clienţii nu au întârziat să apară, unii chiar din străinătate.

Producător: „Încercam să aducem în fața consumatorilor mierea vie, mierea adevărată. Are în componență pomii fructiferi, păpădie, rapiță şi salcâm."

Cu o astfel de prezentare, pofticioşii s-au lăsat uşor ademeniţi de producătorii adunaţi la târgul apicol din Blaj.

Clientă: „E delicioasă şi are textura aia cremoasă."

Client: „E bună pentru toate bolile de ficat, de stomac, căi respiratorii."

Pe tarabe au fost înşirate borcane cu diverse sortimente, pentru toate gusturile, deşi producţia s-a înjumătăţit din cauza vremii capricioase de anul trecut, după cum spun oamenii, care nu contenesc să-şi laude marfa.

Producător: „Asta îi miere de iarbă neagră de pădure care doar în Parcul Natural Apuseni creşte. Îi recunoscută în Europa, în Alpi, în Nordul Italiei. Austriecii au. E amăruie la gust, contrar aşteptaţilor şi se gelifică, nu curge.”

Producător: „Planta creşte doar la peste 1000 de metri altitudine. Este o miere care are o proteină până la 2% vegetală."

Încântaţi de mierea românească sunt şi străinii. Şi nu e de mirare că peste 60 la sută din producţia obţinută este exportată, în timp ce un român consumă anual aproximativ cinci sute de grame de miere.

Pietro Canonica, reprezentant firmă din Italia: „Cred că mierea românească este o alegere bună pentru compania noastră, datorită faptului că este de calitate foarte bună şi are un preţ corect. Am încheiat anul cumpărând în jur de 500 de tone, dar vrem să creştem în anii următori."

Preţul unui borcan de miere porneşte de la zece lei şi poate să ajungă la 50 de lei.

Victor Mateș, organizator eveniment: În foarte mulţe tari de pe glob ajunge: în Australia, în Japonia, în China, dar majoritatea ajunge în Europa. Preţul mierii de la angro la raft se dublează."

Porţile târgului sunt deschise şi duminică.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!


VIDEO PROTVPLUS.RO