Apicultorii au cea mai proasta perioada din ultimii 30 de ani. Ploile si seceta le-au distrus productia, insa tot achita taxe
Apicultorii din sudul si vestul tarii au cel mai prost an din ultimii 30. Ploile abundente, apoi seceta, le-au compromis productia.
Si, chiar daca albinele nu au facut miere, apicultorii sunt nevoiti sa plateasca impozite. Afectati sunt si consumatorii care vor da mai mult pe miere.
Apicultorii din Dolj spun ca n-au produs deloc miere anul acesta, din cauza secetei. Putinul creat de albine a ramas in stupi, pentru ele. Ba chiar gospodarii au scos din buzunar pana la 30.000 de lei ca sa suplimenteze hrana si sa tina familiile de albine vii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Daniel Dila, apicultor: "Anul acesta a fost deosebit de greu, deci de cand am eu stupi ca anul acesta nu am prins niciodata. Miere nu s-a facut incepand de asta primavara, tocmai de aceea ii si tinem pe siropuri".
Apicultorii sunt disperati ca, desi sunt intr-o situatie grea, tot trebuie sa plateasca impozit la stat. Cei care au mai mult de 75 de familii de albine, sunt obligati sa dea cate 20 de lei pentru fiecare familie in plus.
Constantin Surdu, apicultor: "Pe ceva ce pot sa va arat, albine moarte, albine furate intre ele in disperare de negasire de nectar".
Iustin Badoi, apicultor: "Nu ar trebui sa platim taxa forfetara, noi nu suntem platiti nici pentru polenizare nu suntem platiti pentru nimica".
Dan Ciublea, vicepresedinte Asociatia Crescatorilor de Albine Timis: "Ar fi o idee buna sa fie scazuta sau sa fie scutiti de aceasta taxa, daca se poate e binevenita pentru apicultori intr-un an cu atatea probleme, orice sprijin e binevenit".
Aceeasi situatie se gaseste si in Timis. Intr-un an bun, un apicultor producea si 40 de kg de miere de la fiecare familie de albine. Anul acesta insa cantitatea adunata a fost de patru ori mai mica. La inceputul verii zona in care si-a dus stupii a fost inundata.
Vasile Lontis: "Intr-o noapte si o zi o plouat cat intr-o luna. Pana aici. Pana asa era asta, apa, albine deasupra apei, o fost groaznic."
Ca sa nu-si piarda clientii fideli, apicultorul a facut eforturi si a urcat tocmai pe Muntele Mic la peste 130 de km de casa.
Drumul va mari pretul borcanului cu miere. In prezent, un kg se vinde cu 20 pana la 50 de lei, in functie de zona si florile din care e obtinuta mierea.