Mierea românească, pe cale de dispariţie. De ce scade producţia în fiecare an
Producţia de miere polifloră, de salcâm sau în combinaţii cu nuci ori fructe confiate s-a înjumătăţit faţă de anii trecuţi. Este semnalul de alarmă pe care îl trag apicultorii strânşi la un târg din judeţul Prahova.
Totul, mai ales din cauza îngheţului sau a căldurilor excesive de anul trecut, spun ei. Iar pentru că este o afacere destul de costisitoare, mulţi renunţa.
Aurie sau arămie, cu seminţe, mugur de brad ori amestecată cu catina sau orice alte fructe, mierea a fost vedetă în aceste zile la Campina, unde peste 100 producători şi-au dat întâlnire. "Gustul? Un pic acrişor, un pic răcoritor dar în niciun caz mentolat pentru că nu e mentă comună e mentă de baltă."
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Convinşi că mierea este sănătate curată, doritorii nu au stat prea mult la negocieri şi au scos din buzunar pentru un borcan de 800 de grame şi 40 de lei.
Anul trecut, spun apicultorii, a fost unul de "supravieţuire" pentru producţie, căci abia s-au făcut 30 de kilograme la o familie de albine. Erau ani, însă, când producţia era aproape dublă.
Mihai Apostolescu, producător: "Stupii rămân fără albine. Am avut în aprilie 30 de grade şi în mai 15 grade şi toate astea albină le resimte din plin."
În timp ce unii au renunţat la afacerea costisitoare, spun ei, alţii continua din plăcere. Târgul de miere de la Campina este deschis şi duminică până la ora 18.
Sursa: Pro TV
Etichete: targ, miere, albine, productie, campina, clima, apicultori,
Dată publicare:
18-02-2018 07:42