Victor Ponta este cercetat de DNA si pentru conflict de interese. Postarea premierului de pe Facebook, analizata de CSM
Vesti proaste pentru premier de la DNA: procurorii ar mai fi deschis un dosar pe numele sau si ar fi cerut CSM sa analizeze o declaratie a lui Ponta privind ancheta
Sumarul evenimentelor:
-► Cauza disjunsa: acuzatii de conflict de interese la adresa premierului
-► Un judecator s-a retras din dosarul lui Ponta pe motiv de incompatibilitate
-► Premierul, reclamat la CSM
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Procurorii DNA au disjuns cauza privind conflictul de interese in cazul premierului Victor Ponta, deoarece vizeaza si alte persoane fata de care nu s-au finalizat cercetarile, au declarat surse judiciare pentru Agerpres.
Potrivit surselor citate, cauza a fost disjunsa pentru a se face in continuare cercetari in legatura cu imprejurarea comiterii acelor presupuse fapte in care sunt implicate si alte persoane.
Parlamentul a respins, la inceputul lunii iunie, solicitarea sefului DNA de incepere a urmaririi penale fata de premierul Victor Ponta pentru trei infractiuni de conflict de interese.
"Procurorii au constatat ca se impune continuarea urmaririi penale fata de Ponta Victor-Viorel si sub aspectul savarsirii a trei infractiuni de conflict de interese, dintre care una in forma continuata (doua acte materiale) fapte aflate in legatura cu functia sa de prim-ministru al Romaniei, avand in vedere ca, in acest moment, exista aspecte din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:
In calitate de prim-ministru al Romaniei, Ponta Victor-Viorel l-a desemnat pe Sova Dan-Coman, in luna august 2012, in functia de ministru pentru Relatia cu Parlamentul, in luna decembrie 2012, in functia de ministru delegat pentru Proiecte de infrastructura de interes national si investitii straine, in luna februarie 2014, ca ministru interimar al Transporturilor si in luna martie 2014 ministru al Transporturilor, in conditiile in care Ponta Victor-Viorel a beneficiat in trecut de foloase din partea lui Sova Dan-Coman, constand in sume de bani (in total aprox. 250.000 lei) si dreptul de folosinta gratuita a unui autoturism.
Probele administrate au relevat faptul ca Ponta Victor-Viorel a beneficiat, lunar, in perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, de sume de bani cuprinse intre 7.900 lei si 14.000 lei, in total 181.439,89 lei, in temeiul unei conventii fictive de conlucrare profesionala in domeniul juridic incheiata intre SCA „Sova si Asociatii” reprezentata de Sova Dan-Coman si Cabinetul de Avocat „Ponta Victor-Viorel” reprezentat de Ponta Victor-Viorel, iar in perioada noiembrie 2008 - iunie 2009 a beneficiat in mod gratuit de dreptul de folosinta al autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10, achizitionat de SCA „Sova si Asociatii” in sistem de leasing financiar de la Romstal Leasing (rate in valoare de aprox. 6.000 lei/luna), iar ulterior, in luna iunie 2009, de sumele de bani reprezentand avansul si alte cheltuieli aferente contractului de leasing in momentul preluarii acestuia de catre Ponta Victor-Viorel, in total suma de 79.641,11 lei.
Prin urmare, in conformitate cu prevederile legale si constitutionale, procurorul sef al DNA initiaza procedura de sesizare a Camerei Deputatilor, pentru formularea cererilor de efectuare a urmaririi penale fata Ponta Victor-Viorel, deputat, care in perioada in care se presupune ca a savarsit infractiunile de conflict de interese a indeplinit functia de prim-ministru", se arata in comunicatul DNA remis la 5 iunie 2015.
Un judecator s-a retras din dosarul lui Ponta pe motiv de incompatibilitate
Judecatoarea Cristina Rotaru de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, careia i-a fost repartizat dosarul premierului Victor Ponta, a facut cerere de abtinere pe motiv de incompatibilitate.
Cererea sa a fost aprobata, iar dosarul va fi repartizat aleatoriu altui judecator.
Victor Ponta a fost trimis joi in judecata de DNA pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata (17 infractiuni), complicitate la evaziune fiscala, in forma continuata, si spalarea banilor, fapte savarsite in calitate de avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat ''Ponta Victor-Viorel''.
Adunarea Generala a procurorilor din DNA, prin votul unanim exprimat, a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii sa analizeze daca afirmatiile premierului Victor Ponta la adresa procurorului de caz sunt de natura sa aduca atingere independentei sistemului judiciar in ansamblul sau.
Prim-ministrul a scris joi dupa-amiaza pe Facebook: ”Singura problema a tarii este obsesia unui procuror total neprofesionist in a se afirma in cariera inventand si imaginand fapte si situatii neadevarate din urma cu 10 ani)! "
"Prin votul unanim exprimat, cei 90 de procurori prezenti la Adunarea Generala a Directiei Nationale Anticoruptie au solicitat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sa analizeze daca afirmatiile respective sunt de natura sa aduca atingere independentei sistemului judiciar in ansamblul sau. Declaratia respectiva este cu atat mai grava cu cat actele intocmite de procuror sunt supuse verificarii de catre sefii ierarhici, sub aspectul legalitatii si temeiniciei, conform dispozitiilor Codului de procedura penala. Astfel, afirmatiile facute de Ponta Victor-Viorel, prin prisma functiei detinute, au un impact deosebit asupra opiniei publice, fiind de natura sa submineze si sa aduca atingere institutiei in care isi desfasoara activitatea procurorul, precum si independentei sistemului judiciar", se precizeaza in comunicatul DNA.
Ulterior, conducerea CSM a sesizat Inspectia Judiciara, la solicitarea procurorilor DNA, in vederea efectuarii verificarilor necesare pentru a stabili daca si in ce masura afirmatii publice ale premierului Victor Ponta au fost de natura sa aduca atingere independentei sistemului judiciar in ansamblul sau.
Sursa: Agerpres
Etichete: dna, dosar, victor ponta, conflict de interese,
Dată publicare:
18-09-2015 09:46