DNA face cercetari in cazul procurorului care a instrumentat dosarul lui Dan Voiculescu. Ce acuzatii i se aduc

25-06-2015 13:21


Procurorii DNA efectueaza joi perchezitii la biroul lui Emilian Eva, procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi, si la domiciliul acestuia, au declarat pentru AGERPRES surse judiciare.

Potrivit surselor Agerpres, el ar fi implicat in dosarul in care se fac perchezitii in 10 locatii situate in municipiul Iasi, dintre care una este sediul unei institutii publice, intr-un dosar privind fapte in legatura cu protejarea patrimoniului cultural national mobil. Aceleasi surse au sustinut ca cel mai probabil la finalul perchezitiilor Emilian Eva va fi adus la DNA - Structura Centrala.

Procurorul Emilian Eva de la Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi este cercetat de DNA pentru ca, in perioada noiembrie 2014 - iunie 2015, ar fi tranzactionat peste 200 de picturi, cu o valoare de piata de aproximativ 300.000 de euro, desi calitatea de magistrat este incompatibila cu efectuarea actelor de comert, au declarat joi pentru AGERPRES surse judiciare. De asmenea, exista suspiciunea ca o parte dintre lucrari erau false, dar prezentate ca autentice si valorificate pe site-uri de profil.

Potrivit surselor, procurorii DNA fac cercetari in legatura cu faptul ca procurorul Eva ar fi introdus pe piata de arta si tranzactionat sub diverse forme, direct sau prin intermediari - case de licitatii, magazine online -, vanzarea directa catre persoane interesate de investitii in arta, exporturi in tari din spatiul comunitar, bunuri culturale mobile, prezentate drept autentice, despre o parte din acestea existand date ca sunt false.

Aceleasi surse sustin ca principali furnizori ar fi fost un doctor de la Spitalul Judetean ''Sfantul Spiridon'' din Iasi, cunoscut colectionar de arta, dar si un samsar de opere de arta. Magistratul, precizeaza sursele, ar fi fost sprijinit de catre Ioan Eva, nepot al sau si asistent medical in cadrul Spitalului de Boli Infectioase ''Sfanta Parascheva'' din Iasi.

Emilian Eva este procurorul care a instrumentat cazul impotriva lui Dan Voiculescu in dosarul privatizarii Institutului de Cercetari Alimentare. Pana in decembre 2014, el a facut parte din DNA

DNA a anuntat printr-un comunicat ca procurorii anticoruptie „efectueaza cercetari intr-o cauza penala ce vizeaza suspiciuni privind savarsirea unor infractiuni asimilate celor de coruptie si in legatura cu protejarea patrimoniului cultural national mobil, comise in perioada 2011-2015.

In cursul zilei de 25 iunie 2015, ca urmare a obtinerii autorizarilor legale de la instanta competenta, sunt efectuate perchezitii domiciliare in 10 locatii situate in municipiul Iasi, dintre care una este sediul unei institutii publice, restul reprezentand sediile unor societati comerciale si domiciliile unor persoane fizice.

In cauza, procurorii beneficiaza de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii si din partea Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei."

Tags: iasi, procuror, dna, ancheta,

VIDEO PROTVPLUS.RO