Victor Pițurcă, fostul selecţioner al echipei naţionale de fotbal, reținut de DNA. Și directorul Romarm a fost reținut
Șoc în fotbalul românesc! Fostul selecționer al echipei naționale, Victor Pițurcă, a fost reținut de DNA, într-un dosar privind cumpărarea de măști de protecție în timpul pandemiei.
Alături de el, suspect în dosar este și directorul general al ROMARM, Gabriel Țuțu, care a fost și el reținut de anchetatori.
Însă ancheta nu se oprește aici.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Gabriel Țuțu este acuzat de procurorii DNA că a cumpărat de la Victor Pițurcă și de la alte firme 7 utilaje neconforme de producere a măștilor de protecție în timpul pandemiei, însă aceste utilaje, pe care ar fi plătit 8000 de lei aproximativ din bugetul Romarm, nu ar fi fost folosite niciodată, pentru că ele nu au fost conforme și practic nu au fost bune de nimic și nu au fost nici măcar băgate în priză.
Mai departe, se pare, potrivit procurorilor DNA, că Victor Pițurcă ar fi vândut către MApN mai multe măști de protecție în timpul pandemiei, cu ajutorul influenței lui Gabriel Țuțu. Și același Gabriel Țuțu, director al Romarm, ar fi încercat să-și introducă în acest circuit comercial un alt prieten, care ar fi obținut la rândul lui un profit de 40 % din toate acțiunile acestui grup.
Este vorba despre un profit sub formă de consultanță, o consultanță fictivă care nu ar fi fost realizată niciodată și pentru care i-ar fi plătit acest prieten lui Gabriel Țuțu suma de 50000 de lei, ca un fel de mită, ca să poată să-l introducă în acest circuit comercial.
Deocamdată, cei doi, Victor Pițurcă și Gabriel Țuțu, au fost reținuți pentru acuzații de corupție și se află în arestul central.
Comunicatul oficial al DNA
Ulterior, DNA a transmis și un comunicat de presă despre acest dosar:
”Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 30 ianuarie 2023, a suspecților:
ȚUȚU GABRIEL, director general al CN Romarm SA, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:
- abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
- trafic de influență în formă continuată,
- fals intelectual;
Persoană fizică, în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunii de cumpărare de influență.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
1. Pe fondul pandemiei generate de virusul COVID – 19, în perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021, suspectul Țuțu Gabriel, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea dispozițiilor legale, ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte și o societate controlată de cealaltă persoană cercetată în prezenta cauză, în condiții dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, două contracte de achiziție publică (ce vizau cumpărarea a șapte utilaje neconforme de producere a măștilor de protecție).
Prin demersurile menționate mai sus, CN Romarm SA a fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei, reprezentând contravaloarea utilajelor menționate mai sus, valoarea materiei prime și ulterior contravaloarea unor piese și servicii conexe (în afara contractului).
2. Într-un context asemănător, în perioada 19.03.2020 - 10.04.2020, suspectul Țuțu Gabriel ar fi pretins, printre altele, de la reprezentanții societăților implicate în achizițiile de mai sus introducerea într-un circuit comercial de livrare măști de protecție neconforme către Ministerul Apărării Naționale (MApN) a unui prieten de-al său, fără ca acesta să desfășoare activități comerciale reale auxiliare contractului de livrare produse de protecție și efectuarea unor plăți către acesta, (40% din cota de profit rezultată) sub aparența unui contract de consultanță.
În schimbul acestor „servicii” suspectul Țuțu Gabriel ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra funcționarilor din cadrul M.Ap.N. și că îi va determina pe aceștia să încredințeze direct și fără proceduri publice contractele de furnizare dar și să efectueze recepția fără problemă a produselor respective și să achite la timp facturile emise în acest sens.
În contextul menționat mai sus, suspectul Țuțu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei.
Celor doi suspecți li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.” - se arată în comunicatul DNA.
Romarm - compania românească de armament, care a produs măști Covid
Romarm este compania de stat, care, la începutul pandemiei de Covid-19 în România, se angaja să producă măști de protecție pentru populație.
Într-un interviu acordat Știrilor Pro TV la acea vreme, ministrul Energiei Virgil Popescu spunea că producția internă de măști va ajunge la 1.000.000 pe zi, în condițiile în care și compania de stat Romarm va trece la producerea acestora.
Ministrul a precizat că, spre deosebire de actualii distribuitori, statul nu va căuta să facă profit de pe urma populației.
Ulterior, uzina din Dragomirești, care este parte a companiei naționale Romarm și produce, în mod obișnit, muniție de artilerie, a început să livreze măști anti Covid-19.
"Este prima capacitate economică ce a achiziţionat utilajele şi a pus în funcţiune liniile automatizate pentru producerea pe scară largă a două tipuri de măşti” - spunea la acea vreme fostul premier al României, Ludovic Orban.