Țara noastră a început să producă măști de protecție la scară largă
România a început să producă măști de protecție la scară largă. Uzina de armament din Dragomireşti, Dâmbovița, a achiziționat mai multe utilaje și poate livra circa 350.000 de bucăți, zilnic.
Primele loturi de măști chirurgicale vor merge în farmacii și în comerț - pentru ca prețul să nu treacă de doi lei pe bucată. Apoi, vor ajunge în instituții de stat, școli, gări și aeroporturi.
Uzina din Dragomirești este parte a companiei naționale Romarm. Și produce, în mod obișnit, muniție de artilerie. Criza COVID-19 a adus schimbări radicale, iar statul a investit într-o linie de producție pentru măști de protecție.
Ludovic Orban, premierul României: "Este prima capacitate economică ce a achiziţionat utilajele şi a pus în funcţiune liniile automatizate pentru producerea pe scară largă a două tipuri de măşti, acest tip de mască care e denumită N95, după
standardul asiatic, dar are echivalent de FFP3."
Materialul folosit pentru acest tip de mască a fost testat într-un laborator din Belgia şi are grad de protecţie de 99,8%, spun specialiștii. De asemenea, tot la uzina din Dragomirești întră în fabricaţie şi măştile chirurgicale, obligatorii din 15 mai.
350.000 de măști chirurgicale pe zi este capacitatea maximă. Vor fi distribuite în toată țara, iar printre grijile autorităților se numără și prețul măștilor. Primele loturi vor merge în farmacii și comerț, pentru a se putea vinde cu cel mult doi lei bucata.
Ludovic Orban: ”În ceea ce priveşte masca chirurgicală, este vorba de această mască, care este binecunoscută, pe care o voi purta. Materialul care este utilizat conform certificării de un procent foarte mare de protecţie, de aproape 80%. Adică gradul de penetrabilitate a măştii de către virus e foarte mic, inclusiv pentru această mască chirurgicală”.
Între timp, 19 companii românești au primit undă verde să producă și combinezoane pentru cei din linia întâi de luptă cu COVID-19.