Supravietuitorii tragediei din Apuseni isi pun amintirile cap la cap. "I-am pupat pe toti localnicii care ne-au ajutat"

×
Codul embed a fost copiat

Medicul Radu Zamfir a retrait clipa cu clipa momentele care i-au marcat definitiv viata, dupa tragedia aviatica din Apuseni. De aceasta data, in fata procurorilor de la Parchetul General, unde a fost audiat.

In tot acest timp, ceilalti supravietuitori spun ca accidentul in sine a fost o dovada brutala ca, uneori, dincolo de meserie, conteaza omenia si sprijinul dat de semeni in momentele grele.

Doctorul Zamfir a ajuns la Parchetul General la pranz. Extrem de marcat, medicul s-a intors deja la serviciu si a mers, in semn de respect, la familia fetei al carei vis a fost curmat de tragedia din Apuseni.

"Am fost, i-am vizitat. Eu nu pot sa spun decat ca am facut tot ce am putut pentru cei de acolo si chiar mai mult decat atat", a spus Radu Zamfir.

"A fugit din spital, in papuci a venit, sarmanul... ne-a povestit cum a dat telefoane, cum a explicat... nici nu putea sa vorbeasca. Sa te gandesti ca copilul tau a murit cu zile si in chinuri... A murit in bratele lui", a spus si Valentin Ion, tatal Aurei.

Citește și
VIDEO. „Toată România este salvată”. Femeia care a sesizat CCR și a împiedicat-o pe Diana Șoșoacă să candideze la prezidențiale a sărbătorit cu șampanie

Intre timp, ceilalti trei medici, supravietuitorii din munti, pun cap la cap, ca intr-un puzzle, franturile de amintiri care compun povestea celui mai tragic accident, din ultimii 7 ani, in care a fost implicata o echipa medicala. Cu totii povestesc despre Adrian Iovan ca despre un erou.

"Facea eforturi disperate sa ridice avionul, nu sa stea sa comunice cu noi... ", a spus dr. Sorin Ianceu

...si despre orele de dupa impact poate la fel de traumatizante ca prabusirea in sine: "Am reusit sa facem focul impreuna pentru ca se lasau intunericul si frigul".

Doctorii marturisesc ca umbra acelor clipe hotaratoare li s-a cuibarit adanc in minte si in suflet.

"Stiti ca drumul spre iad e pavat cu bune intentii... am primit un numar foarte mare de apeluri si in felul acesta mi s-a descarcat bateria si in felul asta am ramas fara telefon", a povestit dr. Valentin Calu.

Pentru cei 3 specialisti, obisnuiti sa-si scape semenii de suferinta- de multe ori voluntar si dincolo de fisa postului- ivirea primilor salvatori a fost o revelatie.

"Am invatat ca, daca daruiesti, la un moment dat vei primi inapoi. Am luat in brate si i-am pupat pe toti localnicii care m-au ajutat sa ma transporte pana la jeep. Era cel mai mic gest si cel mai pur gest pe care-l puteam face in momentul respectiv", a povestit si dr. Sorin Ianceu.

Si chirurgul Valentin Calu, purtator de cuvant al Spitalului Elias, spune ca a incetat sa caute raspunsuri... si accepta umil darul primit de la soarta si de la oamenii care l-au dus pe brate la ambulanta.

"M-am nascut in Tara Motilor... Motii m-au impresionat si m-a impresionat lantul asta uman care ne-a scos de acolo. Eu sunt convins ca Dumnezeu mi-a dat o noua sansa. Ca unii oameni vor pune intrebari cu iz de ateu ca de ce n-a dat si celorlalti sau ce s-a intamplat... asta nu cred ca suntem in masura noi sa facem judecati", a spus si Dr. Valentin Calu.

Sorin Ianceu a fost coborat din munti cu un picior rupt, contuzii la fata, la coaste , cu nasul rupt si lovituri la coloana. Incearca sa treaca acum peste durerea fizica. Oricum ranile trupului dor mai putin decat mahnirea ca doi oameni care au stat langa el odihnesc acum in morminte. Peste acest sentiment nu poate trece usor.

Cei 3 doctori stau acum impreuna, in acelasi salon, la spitalul din Cluj Napoca. Doctorul Valentin Calu se va intoarce probabil peste cateva saptamani la pacientii sai de la Spitalul Elias. Chirurgul Sorin Ianceu vrea sa revina in sala de operatie indata ce se va putea sprijini pe piciorul la care a avut fractura deschisa. Insa nici pentru ei, nici pentru doctorul Pivniceru de la Spitalul Sfanta Maria nu se pune inca problema de externare.

Copilotul Razvan Petrescu s-a ales cu cele mai grave rani.Vor trece luni bune pana la revenirea la mansa unui avion. Ieri a fost operat din nou si este in stare stabila.

Articol recomandat de sport.ro
Scoțienii sunt împărțiți după ce Ianis Hagi a fost eliminat în primul său meci după revenirea în lotul lui Rangers: ”Jalnic” / ”Pasă perfectă!”
Scoțienii sunt împărțiți după ce Ianis Hagi a fost eliminat în primul său meci după revenirea în lotul lui Rangers: ”Jalnic” / ”Pasă perfectă!”
Citește și...
"Vreau condamnari, nu demisii". Tatal Aurei Ion cere sa se faca dreptate dupa ce fiica sa a inghetat in Muntii Apuseni

Dincolo de marturiile din infern ale medicilor supravietuitori, procurorii care ancheteaza prabusirea avionului din Apuseni trebuie sa refaca un puzzle urias, al haosului ce a urmat tragediei.

Recomandări
Transapuseana a dus la explozia prețurilor pentru terenurile din zonă: ”S-au scumpit și de 50-60 de ori”
Transapuseana a dus la explozia prețurilor pentru terenurile din zonă: ”S-au scumpit și de 50-60 de ori”

O infrastructură bună scoate din anonimat zone cu potențial turistic și poate atrage investitori. O dovedește Transapuseana, drumul recent finalizat care trece prin Munții Apuseni și care a crescut în ultimele luni și de 8 ori prețul parcelelor.

Casa Verde 2024. Doritorii acuză fraude, pentru că banii se duc prea repede. Ministrul spune că e „victima propriului succes”
Casa Verde 2024. Doritorii acuză fraude, pentru că banii se duc prea repede. Ministrul spune că e „victima propriului succes”

Casa Verde a devenit un program în care românii își testează viteza. Este concluzia la care au ajuns asociațiile de prosumatori, care au făcut inclusiv plângeri de fraudă la Ministerul Mediului.

După creșterea bazată pe consum, pe datorie, vine și nota de plată. Experți: ne așteptăm ca TVA să crească, pentru început
După creșterea bazată pe consum, pe datorie, vine și nota de plată. Experți: ne așteptăm ca TVA să crească, pentru început

Cu o ușoară temperare a prețurilor dar și o creștere a veniturilor, oamenii nu au mai fost la fel de atenți cu bugetul familiei în ultimele luni.