Supravietuitorii tragediei din Apuseni isi pun amintirile cap la cap. "I-am pupat pe toti localnicii care ne-au ajutat"


Ultimul update: Sambata 01 Februarie 2014 06:55
Data publicarii: Miercuri 29 Ianuarie 2014 19:57
Categorie: Stiri actuale

Medicul Radu Zamfir a retrait clipa cu clipa momentele care i-au marcat definitiv viata, dupa tragedia aviatica din Apuseni. De aceasta data, in fata procurorilor de la Parchetul General, unde a fost audiat.

In tot acest timp, ceilalti supravietuitori spun ca accidentul in sine a fost o dovada brutala ca, uneori, dincolo de meserie, conteaza omenia si sprijinul dat de semeni in momentele grele.

Doctorul Zamfir a ajuns la Parchetul General la pranz. Extrem de marcat, medicul s-a intors deja la serviciu si a mers, in semn de respect, la familia fetei al carei vis a fost curmat de tragedia din Apuseni.

"Am fost, i-am vizitat. Eu nu pot sa spun decat ca am facut tot ce am putut pentru cei de acolo si chiar mai mult decat atat", a spus Radu Zamfir.

"A fugit din spital, in papuci a venit, sarmanul... ne-a povestit cum a dat telefoane, cum a explicat... nici nu putea sa vorbeasca. Sa te gandesti ca copilul tau a murit cu zile si in chinuri... A murit in bratele lui", a spus si Valentin Ion, tatal Aurei.

Intre timp, ceilalti trei medici, supravietuitorii din munti, pun cap la cap, ca intr-un puzzle, franturile de amintiri care compun povestea celui mai tragic accident, din ultimii 7 ani, in care a fost implicata o echipa medicala. Cu totii povestesc despre Adrian Iovan ca despre un erou.

"Facea eforturi disperate sa ridice avionul, nu sa stea sa comunice cu noi... ", a spus dr. Sorin Ianceu

...si despre orele de dupa impact poate la fel de traumatizante ca prabusirea in sine: "Am reusit sa facem focul impreuna pentru ca se lasau intunericul si frigul".

Doctorii marturisesc ca umbra acelor clipe hotaratoare li s-a cuibarit adanc in minte si in suflet.

"Stiti ca drumul spre iad e pavat cu bune intentii... am primit un numar foarte mare de apeluri si in felul acesta mi s-a descarcat bateria si in felul asta am ramas fara telefon", a povestit dr. Valentin Calu.

Pentru cei 3 specialisti, obisnuiti sa-si scape semenii de suferinta- de multe ori voluntar si dincolo de fisa postului- ivirea primilor salvatori a fost o revelatie.

"Am invatat ca, daca daruiesti, la un moment dat vei primi inapoi. Am luat in brate si i-am pupat pe toti localnicii care m-au ajutat sa ma transporte pana la jeep. Era cel mai mic gest si cel mai pur gest pe care-l puteam face in momentul respectiv", a povestit si dr. Sorin Ianceu.

Si chirurgul Valentin Calu, purtator de cuvant al Spitalului Elias, spune ca a incetat sa caute raspunsuri... si accepta umil darul primit de la soarta si de la oamenii care l-au dus pe brate la ambulanta.

"M-am nascut in Tara Motilor... Motii m-au impresionat si m-a impresionat lantul asta uman care ne-a scos de acolo. Eu sunt convins ca Dumnezeu mi-a dat o noua sansa. Ca unii oameni vor pune intrebari cu iz de ateu ca de ce n-a dat si celorlalti sau ce s-a intamplat... asta nu cred ca suntem in masura noi sa facem judecati", a spus si Dr. Valentin Calu.

Sorin Ianceu a fost coborat din munti cu un picior rupt, contuzii la fata, la coaste , cu nasul rupt si lovituri la coloana. Incearca sa treaca acum peste durerea fizica. Oricum ranile trupului dor mai putin decat mahnirea ca doi oameni care au stat langa el odihnesc acum in morminte. Peste acest sentiment nu poate trece usor.

Cei 3 doctori stau acum impreuna, in acelasi salon, la spitalul din Cluj Napoca. Doctorul Valentin Calu se va intoarce probabil peste cateva saptamani la pacientii sai de la Spitalul Elias. Chirurgul Sorin Ianceu vrea sa revina in sala de operatie indata ce se va putea sprijini pe piciorul la care a avut fractura deschisa. Insa nici pentru ei, nici pentru doctorul Pivniceru de la Spitalul Sfanta Maria nu se pune inca problema de externare.

Copilotul Razvan Petrescu s-a ales cu cele mai grave rani.Vor trece luni bune pana la revenirea la mansa unui avion. Ieri a fost operat din nou si este in stare stabila.

VIDEO PROTVPLUS.RO