Subiecte și bareme la Evaluare Națională 2022 Română. Ce le-a picat elevilor la Limba Română

×
Codul embed a fost copiat

Elevii claselor VIII-a au început astăzi examenele de la Evaluare Națională 2022. Prima probă este la limba română, urmând ca peste două zile să dea examen la matematică.

Ministerul Educației a anunțat că la proba de limba română au fost prezenți 148.891 absolvenți ai clasei a VIII-a din totalul celor înscriși pentru susținerea acestei probe. Au absentat 6.668 de absolvenți.

Pentru tentativă de fraudă au fost eliminați 2 absolvenți, lucrările acestora fiind notate cu 1 (unu).

Subiectele la Română la Evaluarea Națională 2022

Citește și
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Barem la Română la Evaluarea Națională 2022

Descarcă din josul paginii subiectele de la limba română

La ieșirea din examen elevii au declarat că a fost destul de ușor și, deși au existat una-două cerințe care puteau să-i fi pus în dificultate, până la urmă totul a fost bine pentru ei. 

A fost bine, a fost bine. Era să rămân fără timp, dar m-am descurcat. Am reușit să mă verific. Subiectele nu au fost foarte grele, dar au fost câteva părți care te puteau pune în dificultate. La 7 au pus la elementul de conținut mai multe răspunsuri”, a spus la ieșirea din examen un elev.

Gramatica a fost destul de ușoară, la literatura a trebuit să mă concentrez puțin, dar n-a fost dificil deloc”, este părerea altui absolvent de clasa a VIII-a care a dat Evaluarea Națională.

"Ne-a picat epic. Speram să iasă epic. Am avut Toate pânzele sus. Am avut ca și tema om-animal, am comparat cu Mihail Sadoveanu - Dumbrava Minunată", a fost de părere alt elev din București.

UPDATE: Baremul de corectare a subiectelor la limba română de la Evaluare Națională 2022 va fi publicat pe edu.ro, pagina dedicată examenului de evaluare națională după ora 14.00. 

UPDATE: Elevii care au susținut examenul la limba română au avut de răspuns la mai multe întrebări pornind de la un fragment din „Toate pânzele sus” de Radu Tudoran și unul din „Frânturi din viața lui Delavrancea” de Cella Delavrancea.

La ultimul subiect au avut de scris un eseu descriptiv despre cea mai frumoasă întâmplare din vacanță. 

 

UPDATE: A început proba scrisă la limba română de la Evaluare Națională 2022. Elevii au primit subiectele multiplicate de școala în care susțin testul și au la dispoziție 120 de minute pentru soluționarea lor. 

Niciun elev care a intrat în examen nu are voie să părăsească sala mai repede de 60 de minute, chiar dacă rezolvă subiectele înainte de acest termen. 

Știrileprotv.ro va publica subiectele la limba română de la Evaluare Națională 2022, imediat ce vor apărea. 

-----

Examenul la limba română începe la ora 09.00 și durează două ore. Subiectele vor fi publicate pe site-ul edu.ro al Ministerului Educației în cursul zilei, după încheierea probei și când toți elevii sunt ieșiți din sălile de examen.

Conform cifrelor Ministerului Educației, 155.820 de absolvenți ai clasei a VIII-a au fost înscriși în vederea susținerii examenului de Evaluare Națională 2022.

Cum se desfășoară examenul de Evaluare Națională în 2022

Potrivit regulamentului de organizare a Evaluării Naționale 2022, elevii vor intra în sala de examen la ora 08:30 iar subiectele vor fi împărțite la ora 09:00. După primirea subiectelor, au la dispoziție 120 de minute pentru rezolvarea subiectelor.

Participanţii la probele scrise de la Evaluarea Naţională 2022 pot preda lucrările după cel puțin o oră de la începerea examenului.

Sala în care elevii vor susține examenele de la Evaluarea Națională 2022 va avea sistem de supraveghere audio-video.

Candidații nu au voie să comunice între ei cu persoane din exterior, să copieze sau să transmită sau să primească material prin care pot rezolva subiectele.

De asemenea, se interzice ca elevii să schimbe între ei, lucrări, ciorne, notițe sau alte materiale cu care pot rezolva subiectele.

Pentru rezolvarea subiectelor, candidații au voie să folosească doar stilou cu cerneală albastră sau pix cu pastă albastră.

Pentru realizare schemelor și a desenelor în cadrul examenului de la matematică elevii au voie să folosească doar pix cu mină neagră.

Dacă elevii nu respectă regulile, riscă să li se anuleze lucrarea.

Programa la Limba Română la Evaluare Națională 2022

Programa la limba și literatura română la Evaluarea Națională 2022 este structurată astfel încât să evalueze competențele elevilor sub mai multe aspecte.

Elevii trebuie să știe să știe să identifice informațiile importante ale temei, ideile principale și secundare din textele literare și nonliterare, continue, discontinue și multimodale.

Teme generale din programă sunt: “Eu și universul meu familiar”, “Eu și lumea din jurul meu”, “Orizonturile lumii și ale cunoașterii”, “Reflecții asupra lumii”.

În ceea ce privește lectura, elevii trebuie să știe să identifice cuvintele cheie, ideea principală, ideile secundare, planul simplu de idei și planul dezvoltat de idei.

Recunoașterea tipurior de texte: textul epic, textul liric, textul dramatic (autor, personaj, rolul dialogului)

La partea de gramatică, subiectele constau în recunoașterea enunțurilor asertive, exclamative, imperative, propoziția simplă, dezvoltată, afirmativă și a părților de vorbire (predicat, substantiv, adjectiv, numeral, etc.).

Modele de subiecte la Limba Română de la Evaluare Națională

Ministerul Educației a publicat în ultima lună mai multe modele de subiecte pentru elevii care vor susține anul acesta examenul de Evaluare Națională. 

Modelul 1 de test la Limba română

Modelul 2 de test la Limba română

Modelul 3 de test la Limba română

Modelul 4 de test la Limba română

Modelul 5 de test la Limba română

Calendar Evaluare Națională 2022

Elevii claselor a VIII-a susțin în perioada 14-17 iunie 2022 examenul de Evaluare Națională. Rezultatele de la Evaluare Națională vor fi afișate pe 23 iunie.

30 mai – 3 iunie 2022: Înscrierea la Evaluare Națională 2022

3 iunie 2022: Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a

16 iunie 2022 Matematica - probă scrisă

Afișarea rezultatelor la Evaluare Națională 2022

23 iunie 2022 (până la ora 14,00): Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor

23 iunie 2022 (ora 16:00 – ora 19:00): Depunerea contestațiilor

24 iunie 2022 (ora 8:00 – ora 12:00): Depunerea contestațiilor

24 iunie – 29 iunie 2022: Soluționarea contestațiilor

30 iunie 2022: Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

 

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Rombul le-a dat bătăi de cap elevilor din clasa a VIII-a la simulare. „Cum să arăt eu că e romb”
Rombul le-a dat bătăi de cap elevilor din clasa a VIII-a la simulare. „Cum să arăt eu că e romb”

A doua probă a Simulării Naționale pentru clasa a VIII-a i-a pus pe elevi în fața unor subiecte de matematică de dificultate peste medie.  

Rezolvarea subiectelor și baremele la Matematică de la simulare Evaluare Națională 2024. Vezi răspunsurile corecte
Rezolvarea subiectelor și baremele la Matematică de la simulare Evaluare Națională 2024. Vezi răspunsurile corecte

Elevii claselor a VIII-a au susținut astăzi proba la matematică din cadrul Simulării Evaluării Naționale 2024. 

Cât de grele au fost subiectele la matematică de la Simularea Evaluării Naționale 2024. Profesor: „Subiecte de calitate”
Cât de grele au fost subiectele la matematică de la Simularea Evaluării Naționale 2024. Profesor: „Subiecte de calitate”

Profesorii Monica Chivu și Cristian Demian de la Centrul Educațional Unirea au rezolvat live subiectele la matematică și au comentat gradul de dificultate al acestora.  

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.