SUA anunţă aprobarea provizorie a vânzării sistemelor radar Sentinel către România. Anunțul MApN
Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea de sisteme radar de supraveghere aeriană Sentinel pentru România, urmând să fie achiziţionate până la patru astfel de sisteme.
Potrivit Ambasadei SUA la Bucureşti, Guvernul României a solicitat achiziţionarea a până la patru sisteme radar Sentinel AN/MPQ-64 F1. Sistemul Sentinel este capabil să detecteze o gamă largă de obiecte aeriene şi va spori semnificativ capacitatea României de descurajare şi apărare împotriva potenţialelor ameninţări.
”Achiziţionarea de către România a sistemului radar Sentinel evidenţiază parteneriatul pe termen lung în domeniul securităţii dintre cele două ţări. Aceste sisteme radar vor spori considerabil gradul de avertizare timpurie pentru potenţialele ameninţări la adresa oraşelor şi infrastructurii critice din România şi vor proteja mai bine teritoriul şi cetăţenii României. Achiziţia Sentinel îmbunătăţeşte securitatea României, aliatul nostru NATO şi o forţă importantă pentru stabilitatea politică şi economică în Europa”, a declarat ambasadorul SUA Kathleen Kavalec.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 46.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 10:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
Cu o valoare totală iniţială de aproximativ 90 de milioane de dolari, primele două sisteme vor fi finanţate în principal prin intermediul granturilor din fondul pentru Finanţare Militară Externă (Foreign Military Financing) al Departamentului de Stat al SUA.
La rândul său, Ministerul Apărării Naţionale a transmis că salută notificarea Congresului SUA transmisă luni, de către Departamentul de Stat cu privire la achiziţionarea de România a unor sisteme radar AN/MPQ-64 F1 Sentinel, prin programul de asistenţă de securitate Foreign Military Sales (FMS).
”Programul de achiziţie include un număr de până la patru radare AN/MPQ-64 F1, inclusiv suportul logistic, servicii de instruire, echipamentele de comunicaţii, asistenţă tehnică şi servicii de transport, pentru dotarea batalioanelor de apărare aeriană cu baza la sol ale Forţelor Terestre Române. Radarele vor contribui la îmbunătăţirea supravegherii spaţiului aerian, în special împotriva celor mai recente ameninţări reprezentate de vehiculele aeriene fără pilot, cu viteze mici de deplasare şi amprente radar reduse”, a arătat MApN.
Pentru achiziţionarea primelor două radare vor putea fi valorificate instrumentele de finanţare oferite de Guvernul SUA prin programul Foreign Military Financing (FMF), ceea ce va permite contractarea în cel mai scurt timp posibil de la semnarea acordului de tip Letter of Offer and Acceptance. Acest Acord urmează a fi oferit Ministerului Apărării Naţionale de către Guvernul SUA în următoarele săptămâni.
Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a subliniat, în acest context, că tehnica militară de ultimă generaţie achiziţionată prin colaborarea cu Statele Unite ale Americii a schimbat în mod esenţial profilul Armatei României la nivelul capacităţii de acţiune în regiunea Mării Negre şi a întărit interoperabilitatea cu armatele aliate şi partenere.
”Radarele de ultimă generaţie de tip Sentinel vor completa capacităţile de apărare aeriană ale României, îndeosebi în ceea ce priveşte detecţia timpurie a vehiculele aeriene fără pilot, care evoluează cu viteze mici de deplasare şi au amprente radar reduse, ameninţări care se manifestă în proximitatea frontierelor naţionale, în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”, a declarat ministrul Angel Tîlvăr.
Potrivit MApN, AN/MPQ-64 F1 Sentinel reprezintă cea mai recentă configuraţie din familia radarelor Sentinel şi este un radar tridimensional - poate măsura distanţa, direcţia şi elevaţia obiectelor aeriene cu şi fără pilot, date pe care le raportează automat către sistemele de comandă şi control ale apărării aeriene cu baza la sol (Ground Base Air Defense/GBAD) cu rază scurtă de acţiune.
Acest sistem radar acceptă mai multe interfeţe de comandă şi control, oferind date consistente de supraveghere aeriană şi control al focului pentru sistemele GBAD. Poate detecta, identifica şi urmări vehicule aeriene fără pilot (UAV), rachete de croazieră şi aeronave cu aripi fixe şi rotative.
Valoarea notificată Congresului SUA de către Departamentul de Stat aferentă unui program specific procesului Foreign Military Sales Congres este determinată de Guvernul SUA în baza procedurilor interne şi poate depăşi valoarea efectivă a achiziţiei, stabilită prin acordul de tip Letter of Offer and Acceptance (LOA). În cazul programului de achiziţie a radarelor AN/MPQ-64 F1 Sentinel de către România a fost notificat Congresul SUA cu o valoare de aproximativ 90 milioane de dolari.