Senatorii și MApN vor să modifice legislația pentru a doborî dronele care intră pe teritoriul României
Reprezentanții Ministerului Apărării și aleșii din comisia de apărare a Senatului vor să modifice legislația, astfel încât orice dronă care intră în spațiul nostru aerian să poată să fie distrusă.
Noile prevederi ar putea intra în procedură de urgență ca să fie trimise către parlament pentru adoptare. Graba este provocată de faptul că în weekend când rușii au atacat violent porturile ucrainene, mai multe drone de atac au ajuns și la noi.
Cele 4 proiecte de lege care le-ar putea permite militarilor să distrugă dronele străine atunci când intră în spațiul nostru aerian sunt la parlament de luni bune.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
După incidentul din noaptea de sâmbătă spre duminică, când drone străine au survolat cerul României iar locuitorii din două județe au primit mesaje RO- Alert, cei din ministerul Apărării dar și oficiali guvernamentali au decis că trebuie să facă ceva cât mai repede. Potrivit experților militari, teoretic, armata noastră nu poate ataca dronele pentru că legea actuală nu permite.
Constantin Spînu, Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Naţionale: „Legislația cu care operăm este o legislație din anul 2001. Avem reguli foarte clare și sper că s-a înțeles, să intervenim gradual împotriva aeronavelor, atenție! Pilotate! și împotriva acestor aeronave executarea focului să fie ultima măsură necesară pentru că trebuie puse toate filtrele necesare astfel încât să ne asigurăm că intenția acelei aeronave pilotate este un ostilă. În cadrul dronelor deocamdată operăm cu această legislație.”
Concret, în momentul în care o dronă intră în țara noastră este urmărita de avioane de luptă. În funcție de traiectoria ei dar și de alte informații, Centrul de comandă decide dacă militarii noștri pot interveni sau nu.
Nicoleta Pauliuc, Președintele Comisiei de Apărare din Senat: „Avem nevoie de definiții clare, avem nevoie de proceduri, pentru că degeaba facem noi o lege care nu poate fi transpusă în realitate, adică va avea sincope. Noi credem că soluția trebuie să vină din partea ministerului Apărări prin proiect de lege aprobat în ședință de guvern, însușit de guvern”.
Acum o dronă poate fi doborâta numai dacă intenția de atac este evidentă, nu doar dacă ne tranzitează țara sau este pilotată greșit.
Marcel Ciolacu, Prim-ministru: „Eu ce vă spun cu certitudine este că dacă vreo dronă intră pe teritoriul României, este identificată și ea este trimisă să lovească o țintă pe terioriul României va fi doborâtă de îndată”.
Deocamdată, nu a fost înaintat un termen până la care legea trebuie modificată.