Un street-food cu mâncarea tradițională ucraineană a fost organizat, luni, în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania.

Mai mulți bucătari din Ucraina, împreună cu chef Adi Hădean, i-au întâmpinat pe pofticioși cu bunătăţi proaspăt preparate.

Întreg evenimentul a fost unul caritabil.

Toți banii vor ajunge la cei care în aceste momente grele au cea mai mare nevoie.

Evenimentul gastronomic a avut loc pe strada Potaisa din Cluj-Napoca, un loc bine-cunoscut locuitorilor pentru însemnătatea istorică pe care o are. Vedeta târgului a fost borșul ucrainean cu sfeclă roșie. Rețeta originală a fost respectată cu sfințenie de chef-ul Adi Hădean, care i-a aștepat cu nerăbdare pe pofticioși să vină și să guste din preparat.

Chef Adi Hădean: „Este puțin trafic și mai târziu sigur o să fie mai mulți. Câteva măsuțe, niște gospodine care au adus preparate făcute de ele, articole de artizanat, mai este și borșul acesta, care încă nu este gata, dar o să fie//Oamenii vin întreabă”.

La eveniment au participat și oameni din Ucraina. Mulți dintre ei au venit cu tot felul de preparate tradiționale. Este cazul și lui Alex, care este din Kiev.

Alex, cetățean ucrainean: „Acesta este Vareniki ucrainean, voi aveți același preparat în România, dar se numește colțunaș. Noi avem feluri diferite, cu varză, cu cartofi, cu căpșuni, cu mere. Este mâncare tradițională din Ucraina. Bucătăria noastră este foarte asemănătoare cu a voastră”.

Bucatele au fost apreciate de cei care le-au gustat.

Clientă street-food: „Bunica făcea colțunaș, aluat umplut cu ceva. Bunica îi făcea cu brânză de vacă cu prune. Este foarte, foarte bun”.

Participanții au aflat și cât de asemănătoare sunt bucătăriile noastre. Pe mesele bucătarilor ucrainieni erau și îndrăgitele sarmale.

Tânără din Ucraina: „În ucraineană se numesc Halubtsi, sunt asemănătoare cu sarmalele voastre, dar sunt din Ucraina. Sunt gustoase. Foarte gustoase”.

Clientă street-food: „Eu am mâncat niște sarmale pe stilul ardelenesc, cu carne multă, foarte asemănătoare și mărimea. În sud se fac mai micuțe, dar aici sunt chiar așa, ardelenești”.

Pe lângă mâncăruri, au fost vândute și obiecte confecționate manual sau chiar picturi. Toți banii încasați vor ajunge la o asociaţie care asigură mese calde refugiaţilor din Ucraina ajunşi la noi în ţară.