Întâlnire cu Nosferatu, la TIFF. Spectator: „Bineînțeles Transilvania, vampiri”
A fost o seară inedită la Cluj, unde are loc în aceste zile Festivalul Internațional de Film Transilvania.
Castelul Banffy din Bonțida a fost gazda celebrului film mut „Nosferatu”, readus în fața publicului într-o versiune fidelă celei prezentate în urmă cu un secol.
Lungmetrajul a fost acompaniat live de artiștii Operei Maghiare de Stat din Cluj-Napoca.
Peste o mie de cinefili au fost invitați sâmbătă seară printre zidurile vechi ale castelului Banffy, unde atmosfera a fost una deosebită, să urmărească într-un cine-concert de excepție filmul Nosferatu, bazat pe romanul Dracula. În 1922, pelicula a revoluționat lumea cinematografiei, definind genul horror. Acum, la aniversarea centenarului, lungmetrajul a fost readus în fața publicului, într-o copie fidelă.
„E foarte frumos... ca la Cluj. Acuma să vedem... (..) Am mai văzut filmul. Cred că e o piesă foarte importantă din lumea aceasta a cinematografiei. Și bineînțeles Transilvania, vampiri.”
„Este ceva deosebit, inedit. Faptul că este o muzică simfonică e ceva care ne atrage și un film vechi. Totul e diferit, totul e nou” spuneau câțiva spectatori.
Reporter: Ai mai fost vreodată?
Spectator: „Nu. Este pentru prima dată. Nu sunt din Cluj și este prima dată când vin.”
Orchestra Operei Maghiare s-a pregătit temeinic pentru acest eveniment.
Simona Strungaru – compozitor: „Întâlnirea cu Nosferatu este una foarte veche. Îmi doream să fac acest proiect de zece ani, pentru că mi s-a părut important ca un român să abordeze tematica aceasta, care de obicei străinii doar o fac, și mi se pare chiar păcat pentru că este o legendă, dar este o poveste frumoasă și cu valoare pentru noi.”
Duminică seară, printre altele, tot la castelul din Bonțida va fi proiectată pelicula unică „Orice, Oriunde, Oricând.”
Festivalul se va încheia pe 26 iunie, dar, până atunci, zeci de producții pot fi urmărite zilnic de cinefili.