A început Festivalul Internațional de Film Transilvania. Deviza din acest an a evenimentului
Festivalul Internațional de Film Transilvania, cel mai mare de acest gen din România, a început, vineri seară, la Cluj.
„Make films, not War” sau „Faceți filme, nu război” este deviza din acest an a evenimentuluI, un mesaj de pace pentru vremurile tulburi prin care trecem. La această ediție participă aproximativ o mie de invitați din zece țări. Peste 300 de pelicule vor fi proiectate, inclusiv în locuri speciale din afara Clujului, precum Castelul Banffy.
Corina Chiriac, artistă: „Sunt foarte bucuroasă, vă spun drept, că sunt aici să mă revăd cu atâta lume.”
A urmat prima proiecție, „Rețeaua Jane”, un lungmetraj regizat de Phyllis Nagy, despre drepturile femeilor, inspirat din fapte reale petrecute în America anilor '60.
Participant: „Este un festival deosebit. Ne face mare plăcere. Sunt filme interesante, am fost și la edițiile precedente. Cât mai multe dintre filme aș dori să văd.”
Participant: „Un sentiment plăcut, pentru că nu suntem la prima apariție la TIFF. Suntem curioși ce film ne va impresiona, pentru că până acum nu am fost dezamăgiți niciodată.”
Până pe 27 iunie vor fi proiectate 362 de filme, în 12 locuri. Cel mai așteptat este „Metronom”, filmul lui Alexandru Belc, premiat pentru regie la Cannes, în secțiunea „Un Certain Regard”. Pelicula este proiectată, în premieră, în România.
Mihai Chirilov, director artistic TIFF: „Sunt foarte multe filme provocatoare la această ediție. Sunt multe filme care vorbesc despre lucruri fierbinți care se întâmplă astăzi în lume.”
Tudor Giurgiu, președinte TIFF: „Mă aștept, în primul rând, să vină lume multă, pentru că nu mai sunt restricții. Avem mulți regizori care vin, mulți invitați din România care au filme, regizori, actori.”
Un moment aparte va fi proiecția filmului „Rhino”, de Oleg Sențov, un cineast ucrainean care luptă acum pe frontul din țara sa.