Stirile ProTV lanseaza campania "Fara parinti, fara viitor". Povestile cutremuratoare ale copiilor abandonati

Ultima actualizare: 23-06-2016 01:01

Stirile Pro TV, lanseaza, din 21 iunie 2016, in cadrul jurnalului de la ora 17:00, campania "Fara parinti, fara viitor", semnata de Elena Lasconi, corespondent Stirile PRO TV.

Ea a pregatit o serie de reportaje ce prezinta povesti cutremuratoare ale copiilor abandonati de parintii plecati sa munceasca in strainatate, adolescenti si tineri cu vieti distruse - o noua generatie de sacrificiu.

De aproape zece ani, Europa a inlaturat granitele pentru romani, iar fenomenul migratiei a luat amploare. Peste trei milioane de cetateni lucreaza si acum in vest. In urma lor, peste 350.000 de copii au ramas… aproape ai nimanui.

Elena Lasconi a vorbit cu sute de tineri care au trait, iar multi inca traiesc, departe de parintii lor si a batut tara in lung si in lat pentru a afla adevarul despre situatia acestor copii, care se pregatesc sa intre cu adevarat in viata purtand povara unui trecut dramatic.

“A fost cea mai dificila campanie pe care am realizat-o in 21 de ani de jurnalism. In primul rand, am reușit cu greu sa patrund in aceasta lume a generației abandonate. Din mai multe motive. Copiilor le e rușine sa vorbesca despre viața lor. Tutorii evita orice contact. Autoritațile incearca sa ascunda situația reala. Pentru ca este rușinos ceea ce se intampla. Apoi, pur și simplu, aveam in fața o poveste atat de dura, incat mi-era imposibil sa o arat la televizor. Așadar, macar aparent, am plecat la drum, deși existau destule motive care sa descurajeze un jurnalist. Poate și de aceea, am acea satisfacție personala dupa realizarea acestor reportaje. Iar asta li se datoreaza Alexandrei, lui Abel și Manu, Rebecai, lui Georgel, Ceciliei, Amaliei, Mariei și tuturor celor care mi-au dat șansa de a le asculta povestea. Și, poate, de a le acoperi, macar un pic, golul pe care l-au resimțit atunci cand au vrut sa spuna ce ii apasa și n-au avut cui sa se adreseze” a declarat Elena Lasconi.

Acesti tineri sunt dezorientati si plini de furie, deprimați și nefericiți, infractori, alcoolici, dependenți de droguri, mame minore și victime ale mafioților. Generația lor intra in maturitate fara orizonturi, ranita, eșuata, așa cum nicio alta generație nu a mai facut-o pana acum.

“Pe parcursul campaniei, va voi prezenta și povești cu personaje a caror identitate nu o vom dezvalui. Sunt situații in care am descoperit legaturi intre copiii abandonați și lumea interlopa, mafioți extrem de periculoși, anchetați de poliție. Orice element care ar putea duce la identificarea protagoniștilor le-ar putea pune in pericol viețile. Am sunat din primarie in primarie. Am fost prin inchisori, centre de reabilitare comportamentala, la dezalcoolizare. Am mers in casele unor asistenți maternali ori in centre pentru protecția copilului. Nu o sa le uit niciodata privirile celor cu care am stat de vorba. Cred ca nici razboaiele nu au marcat atat de dramatic viitorul acestei țari ca faptul ca o generație intreaga de parinți și-a abandonat copiii pentru mirajul Occidentului. Am facut mii de kilometri pentru ca am vrut sa aflu adevarul. De ce tu, parinte, iți lași cel mai de preț dar de la Dumnezeu in urma? De ce il uiți? De ce-l gonești, cand te implora sa ramai? De ce tu, stat roman, nu faci cat trebuie pentru aceste suflete ce tanjesc dupa atenție? Ma tot urmaresc vorbele unei fete care imi spunea, inghițindu-și lacrimile, ce a simțit atunci cand s-a trezit singura: “SIMTI CA NU ESTI BUN”!”, a completat Elena Lasconi.

Poveștile acestor copiii, dramele cutremuratoare pe care le-au trait pot fi urmarite incepand de marți, 21 iunie, la Știrile PRO TV de la ora 17:00.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO