Motivele pentru care spitalele de campanie stau nefolosite
Odată cu creșterea numărul de infectări autoritățile se văd nevoite să transforme tot mai multe spitale în unități suport care să-i primească pe bolnavi.
Ministerul Sănătății lucrează deja la mai multe scenarii în cazul în care situația se va menține pentru a aloca alte locuri din celelalte instituții sanitare.
Asta în detrimentul celor care suferă de alte afecțiuni. În tot acest timp cele mai multe dintre spațiile care ar fi trebuit să devină spitale de campanie stau nefolosite.
Fie nu au personal medical, fie nu s-au obținut toate avizele.
În urmă cu 4 luni, în apropierea Bucureștiului, pe șoseaua Chitila, cu ajutorul unor companii private, a fost amenajat un spital de campanie.
Se întinde pe o suprafață de 7.500 mp și aici ar trebui să fie un centru de triere, cazare și tratare preliminară a bolnavilor infectați cu SARS COV 2. Încă nu e funcțional.
În acest spital de campanie ar trebui internati pacienți cu forme ușoare de covid.
În luna aprilie au fost montate peste 200 de paturi. Între timp s-a făcut și lista cu medicii și asistentele care îi vor îngriji pe bolnavi.
Doar că lipsește autorizația de la direcția de sănătate publică. Ministrul Sănătății speră ca săptămâna viitoare aici să fie aduși primii pacienți.
Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății: ”Trebuie să funcționeze la toți parametrii, vorbim aici și de siguranța pacienților, este un proces pe final și în cel mai scurt timp va ajunge să trateze primii bolnavi”.
Un alt spital de campanie ar trebui să primească bolnavii din zona Moldovei.
Investiție de 13 milioane de euro în Moldova
Investiția de peste 13 milioane de euro e abia la început. Teoretic, aici, din cele 246 de paturi, 103 vor fi de terapie intenstivă.
Alina Popa, președinte Euronest: ”Sperăm ca la sfârșitul săptămânii viitoare spitalul în ansamblu să fie pus și dat în folosință. Desigur, cu condiția parcurgerii câtorva etape premergătoare. În primul rând, instalarea tuturor echipamentelor medicale, în special a celor din ATI”.
Un alt spital mobil amenajat în comuna Lețcani din județul Iași este ridicat de o asociație care se află în subordinea consiliului județean.
Zilele trecute această asociație a fost amendată cu 60.000 de lei de Curtea de Conturi după ce au fost găsite nereguli în strategia de achiziție a modulelor și echipamentelor.
În Timișoara sunt ocupate toate locurile de ATI destinate celor cu SARS COV 2 așa că autoritățile au mai trimis acolo încă o unitate mobilă de terapie intensivă.
Una era deja instalată la spitalul de boli infecțioase din oraș, iar a doua, cu 12 paturi, va funcționa în curtea Spitalului Județean.
Raul Pătrașcu, manager Spitalul Județean Timișoara: ”Vor fi medici și personal din cadrul secției de ATI a spitalului județean astfel încât îngrijirea pacienților să fie de cea mai înaltă calitate”.
În acest moment, 7.413 persoane depistate pozitiv cu SARS COV 2 sunt internate. Problema cea mai gravă rămâne cea a locurilor de terapie intensivă.
Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății: ”Sistemul de sănătate poate să adapteze scenariile care se pot ivi, însă trebuie să ținem cont de faptul că atunci când iei un spital dintr-un circuit noncovid și-l transformi în covid se face în detrimentul celorlate patologii”.
În total, în țară, pentru pacienții cu forme grave de Covid-19 sunt 2.216 paturi în secțiile de terapie intensivă, însă mai puțin de jumătate sunt dotate cu ventilatoare.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: spital, coronavirus, terapie intensiva,
Dată publicare:
14-08-2020 19:46