Statistic, o treime dintre români nu au citit niciodată o carte. ”Nu mă pasionează cititul”
Este ziua Internațională a Cărții şi a drepturilor de autor sărbătorită printr-o decizie UNESCO de 28 de ani încoace.
Data nu a fost aleasă întâmplător de vreme ce este şi ziua comemorării lui William Shakespeare! În ceea ce priveşte pasiunea românilor pentru citit lucrurile nu stau bine deloc!
Statistic, o treime dintre români nu au citit niciodată o carte!
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 40.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 3:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
Reporter: Ultima carte citită cap-coadă, când a fost?
Fată: ”Hmm... Cred că a fost acum... un an jumătate. De când lucrez mereu încep câte puțin, apoi pierd. Iar dacă e mai grea trebuie să reiau și tot așa”.
Cam așa stau lucrurile acum în rândul oamenilor când vine vorba de citit.
Mai bine de o treime dintre români nu au citit niciodată o carte.
Adulții spun că de cele mai multe ori nu au timp, iar tinerii recunosc că este mai ușor să asculte podcasturi sau să vadă filme.
Femeie: ”Sincer, de când am copil, foarte puțin citesc. Mi-aș dori să citesc mai mult, dar...”
Băiat: ”Nu mă pasionează cititul”.
Nu e de mirare că România a ajuns să înregistreze o rată a analfabetismului funcțional de 41%, la evaluarea de citire. Procentul rezultă din testele PISA.
Ultimele date furnizate de Institutul naţional de statistică arată că pe lângă numărul de cititori din ce în ce mai mic, în ultimii 30 de ani și numărul bibliotecilor de la noi s-a înjumătățit.
Oana Boca - Director Centrul Național al Cărții: ”Noi vorbim despre piața de carte din România care este la 60 de milioane de euro și ne uităm spre Germania care are 9 miliarde de euro. Suntem pe locurile codașe la lectură în Europa, iar acest lucru este datorat mai multor cauze. Pe de-o parte dinspre tot ce s-a întâmplat în politicile din zona culturală și pe de altă parte din sfera politicilor educaționale. Cele două seturi de politici nu și-au propus vreodată să se întâlnească și să facă o strategie coeerentă pentru educația pentru lectură”.
Totuși, la târguri de carte cititorii vin în număr mare, fie atraşi de reduceri, fie pentru că pot întâlni scritori contemporani. De pildă, la prestigiosul festival de carte desfăşurat în aceste zile la Paris, standul țării noastre a fost printre cele mai căutate de străini.