Cazul femeii despăgubite pentru că s-a infectat în spital. Mesajul transmis de avocat
Decizie fără precedent în România. Spitalul din Oradea este obligat să-i plătească unei paciente 50.000 de lei despăgubire pentru că femeia s-a infectat cu stafilococ, în timpul unei operaţii de cezariană.
Tribunalul Bihor a decis că pacienta a contactat infecţia din spital în urmă cu aproape 6 ani. Multe cazuri de infecţii spitaliceşti nu sunt raportate, spune Ministerul Sănătăţii deşi au fost situaţii în care pacienţii au murit, din cauza unor bacterii periculoase sau virusuri luate din spital.
Tânăra care pe atunci avea 26 de ani a fost internată în 2013 la maternitatea din Oradea unde a născut prin cezariană. După operaţie a mers acasă, dar s-a simţit rău şi a revenit la spital. Avea stări febrile şi dureri şi a fost din nou operată în acelaşi loc.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Avocata femeii: "La internare i s-au făcut analizele medicale preparatorii operaţiei şi nu s-a constatat existența niciunei infecţii. După analizele efectuate ulterior primei intervenţii chirurgicale s-a constatat prezenţa unei infecţii, respectiv a unui stafilococ hemolitic."
Tânăra a avut nevoie şi de o a treia operaţie, de această dată la un alt spital din Oradea, iar expertizele au arătat o legătură între infecţia cu stafilococ şi operaţiile precedente. După tratament îndelungat cu antibiotic, pacienta a dat în judecată Spitalul Judeţean Oradea. După aproape doi ani, instanţă i-a dat dreptate, iar decizia este definitivă.
Radu Harja, purtător de cuvânt Tribunalul Bihor: "S-a admis de către prima instanţă, Judecătoria Oradea, cererea în parte, în sensul că a fost obligat spitalul la plata unei sume de 50 de mii de lei cu titlu de despăgubiri morale. Aceasta sentinţă a fost atacată de către spital şi asigurator. Au fost respinse aceste două apeluri."
Avocata femeii: "Avem, pentru prima dată, atrasă răspunderea civilă delictuala a unui spital clinic pentru ceea ce se întâmplă, din păcate, destul de des, respectiv apariţia şi existenţa infecţiilor nosocomiale în spitale."
Conducerea spitalului susţine că instanţa nu a luat în calcul faptul ca pacientă putea contacta infecţia din altă parte.
Dr. Lucia Dăina, director medical Spitalul Judeţean de Urgenţă Oradea: "Judecătoria Oradea a considerat că reclamanta a fost clinic sănătoasă şi că a luat microbul în spital. De asemenea, mai consideră că a fost un focar infecţios. Nu au existat 3 cazuri simultan cu aceeaşi tulpină."
Potrivit Ministerului Sănătăţii, în 2017 cele mai multe cazuri de infecţii spitaliceşti au fost raportate în Capitală, peste 5000. La numărul de raportări, Bucureştiul e urmat de judeţele Iaşi, Cluj şi Timiş. Cele mai puţine infecţii intraspitalicesti au fost declarate în judeţele Gorj, Giurgiu, Ialomiţa şi Covasna.
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a atras atenţia în trecut ca în România nivelul cazurilor raportate e de 1,4%, spre deosebire de Germania cu un nivel de 8%, iar asta înseamnă că spitalele nu anunţa aceste cazuri de infecţii, deşi ele pot pune în pericol viaţa pacienţilor.