Spectacol neobișnuit oferit de Marea Neagră: Apa are două culori. Cum este posibil
Marea Neagră oferă un spectacol neobișnuit în aceste zile: o regăsim în două culori perfect delimitate în zona multor stațiuni.
Pentru că lucrările de lărgire a plajelor au adus nisip nou la mal, apa este de un verde - ireal, ca în fotografiile perfecte.
Dar acolo unde se întâlnesc curenți puternici, apa mării noastre se schimbă brusc în albastru. Iar noi o alintăm marea neagră.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
În larg, marea noastră se schimbă de la albastru închis la verde cu un contur perfect.
Se întâmplă asta pentru că - spun specialiștii - se întâlnesc două fronturi total diferite care nu se contopesc. Nisipul fin antrenat de curent la mal este blocat de curenții puternici și nu înaintează. Fenomenul nu e unul natural în acest caz, ci unul artificial și este provocat de lucrările de lărgire a plajelor.
Răzvan Mateescu - specialist Incdm: "Etapa tehnologică presupune aruncarea în mare a unor cantități foarte mari de arocamente, ele vin și cu o fracțiune fină, iar această fracțiune fină de sediment este antrenată de curenți și cumva propagată chiar și în apă de îmbăiere. Fronturi cu caracteristice diferite cum sunt la gurile Dunării, de exemplu, caz în care până de apă dulce este foarte bine delimitată de masă de apă sărată".
Turiștii au surprins în poze diferențele de culoare și se bucură de spectacolul creat de mare.
Astfel de fenomene pot fi întâlnite și în cazul în care masele de apă care se întâlnesc au caracteristici diferite: temperaturi sau salinitate. Se întâmplă inclusiv în locul în care Marea Baltică se întâlnește cu Marea Nordului.
Experții spun că la noi sedimentele sunt acum într-o fază de redistribuire și ar putea dura câțiva ani până când nisipul nou adăugat plajelor să se așeze definitiv.