Specialistii straini in seisme vor sa ne apere de un viitor dezastru. Harta dupa care constructorii trebuie sa se ghideze
Zeci de experti romani si straini in inginerie seismica prezenti zilele acestea, la Bucuresti trag un nou semnal de alarma.
Reprezentantii Asociatiei Internationale de inginerie seismica vor sa ne ajute sa aliniem codul autohton dupa care sunt proiectate cladirile la cel european. Iar pentru asta specialistii de la Fizica Pamantului au elaborat si o harta seismica pe care toti constructorii trebuie sa o respecte.
Viorel Popa, decanul facultatii de constructii civile industriale si agricole: “Noi inginerii impartim harta in zone seismice in functie de valoarea de proiectare a acceleratiei terenului in zonele mai apropiate de Vrancea, acceleratiile sunt mai mari. Apoi calculam forte si cu ele proiectam casele."
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Asadar Romania este impartita in 7 zone seismice pe diferite culori. Cel mai rau este in sud estul tarii, unde valoarea intensitatii cutremurelor este mare.
Dan Dubină, membru al Academiei Romane: “Intr-un fel se poiecteaza la Timisoara unde avem cutremure cu efect limitat dar cu caracter de soc, si altfel se proiecteaza in Bucuresti unde intensitate e mare dar si perioada e lunga si pune in dificultate cladirile inalte."
De exemplu, la o structura pe cadre metalice de 4 nivele, din Timisoara stalpii sunt din profil dublu t cu o inaltime de 300 de mm in tim ce la Bucuresti au 500 de mm. In procente, aria de rezistenta ar trebui sa fie dubla. O structura din caramida de exemplu, ar trebui sa aiba ziduri de doua ori mai groase aici ca in vest.
Pe hartie lucrurile par simple, insa in realitate totul se schimba cand vine vorba de costuri. Si Bucurestiul este impartit in 4 zone seismice mari de care proiectantii ar trebui sa tina cont atunci cand vor sa ridice o constructie noua. Imparteala a fost facuta in functie de nivelul de vibratii cotidiene, de intensitatea resimtita de cladiri la cutremure si de tipul de sol pe care sunt construite."
De exemplu in Tei, Pantelimon sau Baneasa cutremurele pot avea efecte foarte puternice, din cauza solului argilos, in timp ce cartierele Militari, Panduri sau Metalurgiei sunt mai sigure pentru ca au un teren mai stancos.
Viorel Popa: “Cladirile inalte construite inainte de 1940 , cele de 5 6 etaje prezint o vulnerabilitate seismica ridicata si au risc de prabusire la un cutremur apropiat de ceea ce numim noi cutremur de proiectare. Daca o luam la pas pe Calea Victoriei gasim o multime de cladiri facute din zidarie, tot ce e facut inainte de 1940 in principiu are structura slaba din beton, cu 6, 7 chiar si 10 etaje."
Expertii japonezi participanti la conferinta au facut deja o serie de studii si sustin ca ar trebui sa avem o tehnologie care sa ne spuna in ce stare sunt cladirile vechi. Koichi Kusunoki -secretar general asociatia internationala de inginerie seismica: “Putem pune senzori in cladiri ca sa masuram nivelul de pagube rezultat in urma cutremurelor aproape imediat si sa stim cat de sigura mai este acea cladire "
La 30 de ani de la marele cutremur din 77 Romania nu are nici acum o strategie clara. Doar in Bucuresti 5 mii de apartamente in care traiesc aproape 20 de mii de oameni sunt expuse unui risc seismic foarte ridicat, fara sa luam in calcul sali de sport, de spectacole, magazine, restaurante scoli sau spitale.
Sursa: Pro TV
Etichete: cutremur, seism, constructii, inginer, harta,
Dată publicare:
14-06-2017 19:02