Locatarii din blocurile cu bulina ar putea fi mutati cu forta. Proprietar: "Daca e sa mor, mor si in gaura de sarpe"
Guvernul propune mutarea fortata a locatarilor din cladirile cu risc mare de prabusire la cutremur, pentru consolidare. Asa arata un proiect de lege pus in dezbatere publica.
Pana acum refuzul oamenilor era principala piedica, sustin autoritatile, care au reusit sa consolideze doar 20 de imobile in 26 de ani.
Prin noua lege, primarul va putea sa evacueze temporar toti locatarii. Numai in Bucuresti sunt peste 5.000 de oameni care stau in aproximativ 700 de blocuri cu probleme grave de structura.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Propunerea Ministerului Dezvoltarii, aflata in dezbatere publica, prevede ca primarul va avea puterea sa decida fie evacuarea temporara a unei camere din locuinta, fie a intregii locuinte, daca omul se opune consolidarii. Cum e primita ideea in cel mai aglomerat bloc cu bulina din Capitala?
Proprietara: "Nu o sustin pentru ca nu se poate sa plecam si sa ne lasam casele si sa plecam pentru consolidare. Daca se poate stand in apartament, da"
Proprietar: "Dumneavoastra stiti cat va costa o mutare? Admiteti oamenilor care nu se muta sa dea prima rata de plata la consolidare, sa zicem 5.000. Dom'le dau 5 mii, dar nu ma puneti sa plec, pe raspunderea mea"
Proprietarii, inclusiv cei care refuza mutarea benevola, vor fi pusi sa plateasca timp de 25 de ani in rate egale fara dobanda lucrarile la structura. Firmele care au spatii vor plati insa doar in 5 ani. Domnul Vasile vrea consolidarea, ca majoritatea vecinilor, dar spune ar trebui mai intai o refacere a expertizei.
Barbat: "Am fost aici cand a venit expertul, a ciocanit aici profesorul Titaru si a spus ca blocul nu are nimic".
Reporter: "Nu va e teama?"
Barbat: "Domnule, eu stau la 2, daca e sa mor, mor si in gaura de sarpe".
Oamenii au chiar si o teorie despre bulina de pericol public.
Vasile, proprietar: "Dupa Revolutie au avut interes unii sa ia blocul, a facut expertiza, chipurile ca este afectat stiti, ca sa ia mai ieftin".
Un bloc din Bucuresti este incadrat in clasa I de risc seismic pericol public, construit in anul 1959, are 320 de apartamente cu 3 si 4 camere, aici locuiesc peste 700 de oameni.
Pentru ca legea prevede de anul trecut ca firmele de la parter nu mai pot functiona, acestea au fost evacuate. Iata ce s-a intamplat insa la scara 1. Firmele functioneaza in continuare. Adica s-a refacut evaluarea tehnica, expertiza scarii unu si a fost scoasa din clasa pericol public intr-o clasa mai putin periculoasa.
Din pacate, "minunea" de la Gara de Nord, unde acest bloc este o cincime tare ca piatra si 4 cincimi gata sa cada, potrivit actelor, se va putea proba doar la un cutremur major.
Pana atunci peste 700 de cladiri din Bucuresti - capitala europeana cu cel mai mare risc seismic - sunt sub acest semn, al bulinei rosii. Harta caselor arata ca un pojar raspandit peste tot orasul.
Sunt cel putin 5 mii de locuitori in aceste case, potrivit ultimei numaratori facuta anul trecut. Nu exista un inventar oficial al celor care se opun consolidarilor, dar daca legea noua intra in vigoare,
Acestia vor primi instiintarea de evacuare exact ca in cazul executarilor silite. Daca proprietarul tot nu se supune, va fi dus de politia locala intr-o locuinta de necesitate.
De exemplu, in doua blocuri sunt numai putin de 128 de apartamente care pot fi folosoite de primarie ca locuinte de necesitate si in care pot sta persoanele care se opun consolidarii cladirilor.
Proiectul de lege care schimba regulile in consolidarea anti-seismica este in dezbatere publica pana pe 16 martie.
Sursa: Pro TV
Etichete: bucuresti, cutremur, prabusire, lege, mutare,
Dată publicare:
09-03-2017 19:26