Cum decurge o simulare de cutremur in Japonia fata de Romania. Elevii, invatati inca de mici sa faca resuscitare
Exista viata dupa cutremur, lectia japoneza, EPISODUL 7. In Japonia, simularile pentru cutremur in scoli si gradinite se fac impreuna cu membrii comunitatii.
Autoritatile au programe de interventie rapida la nivel de cartier, atunci cand orasul e paralizat de undele catastrofale. Campania Stirilor PRO TV "Exista viata dupa cutremur" continua in acest episod cu exercitiile din unitatile de invatamant, unde copiii au diferite sarcini. Asta, in timp ce la noi in tara sunt simple evacuari, organizate ca sa fie la numar, desi sunt multe scoli si cladiri care stau sa cada.
Japonezii stiu cum sa supravietuiasca in cazul unui cutremur. Au provizii de alimente si adaposturi amenajate, iar la exercitiile organizate de pompieri in scoli participa si pensionarii din apropiere.
Alegeri 2024
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
Femeile au sarcina sa pregateasca mancarea, in timp ce copiii amenajeaza corturile de campanie. Tot ei, alaturi de pompieri, ii vor primi pe sinistrati si ii vor caza in sali de sport si camine.
4 Martie 1977. La ora 21 si 20 are loc in Vrancea un seism de 7,2 pe Richter. 56 de secunde de trepidatii care la Bucuresti au provocat o tragedie. Peste 1500 de victime, 33 de blocuri prabusite in Capitala si alte 35 de mii de locuinte afectate in toata Romania. O tara cuprinsa de jale, la fix 40 de ani de zilele noastre, adica exact perioada de recurenta a marilor seisme de la noi.
In blocurile vechi din Bucuresti e jale si astazi. Majoritatea sunt subrezite de timp si de interventiile inconstiente ale proprietarilor. Li s-au macinat structurile de rezistenta si au coroziuni serioase la otel si la ciment. De zeci de ani discutam de cladiri cu bulina, de case- pericol public. Oamenii stiu ca sunt in primejdie, insa nici in 2017 nu sunt educati cum sa actioneze in cazul unui seism catastrofal.
In Romania se fac exercitii si aplicatii in scoli, in unele parcuri industriale si in cladirile noi de birouri, insa NU si in zonele cu cel mai mare risc, adica in blocurile cu probleme mari la structura.
In Japonia, o intreaga natiune participa, NU ODATA, ci de mai multe ori pe an, la exercitii despre cum sa actionezi unitar in fata unei catastrofe. De la copii la pensionari si angajati in sutele de mii de magazine din cladiri, mai mult sau mai putin rezistente, toti japonezii stiu cum sa se organizeze, sa colaboreze si sa se bazeze unul pe celalalt, atunci cand undele distructive se abat peste orasele lor.
Acest barbat participa sambata dimineata, la ora 7, la un exercitiu in caz de cutremur de la o scoala de cartier, in districtul Musashino. Este a 4 aplicatie la care vine in acest an, de fiecare data in calitate de presedinte al unei asociatii de proprietari din vecinatatea scolii.
In Japonia, e litera de lege ca intreaga comunitate sa participe la aplicatii. Exercitiul dintr-o scoala nu se rezuma doar la prezenta elevilor. Sunt chemati, cu randul, parintii lor, dar mai ales reprezentantii locatarilor din zona.
Dupa informare, toti participantii merg sa amenajeze adapostul temporar, cu corturi si spital mobil, care va functiona la scoala, in caz de mare calamitate. Cheia de la containerele cu cele necesare nu e doar la pompieri, ci si la presedintele asociatiei de proprietari, care are sarcini precise: el ii va organiza pe micutii dintr-o clasa, nu dascalii lor. Indatoriri clare au si femeile casnice care locuiesc in vecinatatea scolii. La nevoie, vin si pregatesc hrana. Pana atunci, explica elevilor cum sa prepare proviziile cu orez, ambalat simplu si eficient.
La Tokyo se stie clar si cine sunt pompierii si cei de la un spital vecin care vor ajunge la aceasta scoala. Sunt special desemnati ca, daca nu sunt in timpul programului, sa vina din timpul liber, fix la aceasta unitate scolara si nu convocati la serviciu sau in alta parte.
Asistentele de la cel mai apropiat spital le explica elevilor de clasa a 8-a ca ei vor fi cei care vor ajuta la amenajarea adapostului temporar din sala de sport. Vor fi aduse locuinte provizorii, din carton, insa elevii vor asigura sprijinul batranilor.
Asistenta: "Ganditi-va ca sunt oameni raniti, voi ii veti cobori aici pe scari, ganditi-va ca voi cunoasteti scoala, aici vor ajunge batranii."
Cutremurul din 4 martie 1977 a facut mai multe victime decat tot restul cutremurelor mari produse vreodata in Romania la un loc. A avut loc seara si populatia nu a stiut ce sa faca. Ceausescu s-a bazat insa pe Armata si a instaurat Legea martiala, pentru furtul din imobilele prabusite.
Dictatura vremii a insemnat o buna coordonare intre spitale, aspect ce pare ca lipseste astazi, dovada fiind tragedii mai mici, de genul celei de la Colectiv.
Elevii japonezi sunt invatati inca din clasele primare sa faca resuscitare si sa foloseasca defibrilatoare.
Primarul si viceprimarul districtului sustin ca doar cu participarea comunitatii pot concepe gestionarea unei crize.
Vorbim de o societate in care lumea sta frumos la rand, in statiile de transport, unde nu se vorbeste tare pe strada si unde valurile de oameni circula civilizat, in marile orase. O tara in care imobilele afectate nu sunt pazite deloc, pentru ca furturile si spargerile din locuinte sunt inexistente. Si unde codul onoarei impune sa iti ajuti semenii, pentru ca te ajuti pe tine.
Sursa: Pro TV
Etichete: cutremur, japonia, campanie, seism, Rares Nastase,
Dată publicare:
10-03-2017 19:20