Tehnicile de supravietuire urbana pe care japonezii le repeta zi de zi. Case din carton si paturi de spital din PET-uri
Exista viata dupa cutremur, lectia japoneza, EPISODUL 6. Pregatiti pentru ce e mai rau, japonezii invata la lectiile de supravietuire la cutremur cum sa improvizeze o atela dintr-o carte sau cum sa-si imobilizeze un brat cu o plasa de cumparaturi.
Sunt locuri special amenajate in Japonia, unde oamenii vad cum arata locul unui dezastru si cum pot scapa cu viata. Campania Stirilor PRO TV "Exista Viata dupa cutremur" va arata cat de importante sunt tehnicile de supravietuire urbana, tehnici pe care le invata toata natiunea nipona.
Presedintii asociatiilor de bloc si reprezentantii firmelor cu multi angajati din Japonia sunt obligati prin lege sa faca anual cursuri si testari cu intrebari fulger. Din ele, oamenii pot afla cum sa supravietuiasca in conditii extreme. La noi, sunt doar cateva exercitii in scoli si spatii publice si reprezinta un prilej de amuzament sau de chiul. Japonezii spun ca atfel de cursuri fac parte dintr-un program national de pregatire a populatiei la dezastru, impreuna cu notiunile primite la scoala.
Alegeri 2024
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
Daca privesti capitala Tokyo si marile orase din Japonia, iti dai seama cat de serios se face amenajare urbana in aceasta tara, pe o insula lovita sistematic de cutremure. Metropola e intesata de cladiri turn, care la cutremur se balanseaza usor, dar nu patesc nimic. Printre acesi colosi inalti e plin de retele sub si supraterane de cai ferate, drumuri si pasaje. Retele si cartiere intregi in care totul a fost conceput sa reziste la cutremur.
Si totusi, cand vin cutremurele mari in Japonia, mii de oameni raman fara locuinta. Japonezii au inca foarte multe imobile vechi, desi vorbim de o tara care construieste inteligent de 3 decenii, dupa coduri stricte si control eficient. Gasesti case subrede in special in mediul rural, si la periferiile oraselor, acolo unde oameni batrani, cu venituri mici, inca isi risca vietile. La seisme cu o intensitate peste 7 grade pe scara Mercalli, pica in general imobilele cu un cel mult doua nivele, cu structuri din lemn si BCA. Facute cu tehnologii de acum 50 de ani, pe cand nu se tinea cont in proiectare de modul cum solul influenteaza miscarea unei cladiri.
Si pentru ca exista inca multe constructii cu risc, cu avarii insemnate la rezistenta, autoritatile nu s-au multumit sa stea cu mainile in san, cum se intampla la noi, ci au conceput planuri reglementate prin lege, pentru adevarate tehnici de supravietuire urbana. Cum te ajuti singur in cazul unei catastrofe deprinzi printr-un soi de scolarizare continua, in locuri in care inveti sa te descurci printre daramaturi, inainte si imediat dupa ce vin evacuatorii.
Un specialist in astfel de tehnici tine saptamanal lectii cu oamenii din comunitate, despre cum sa se ajute singuri, in cazul unor accidentari, inainte ca victima sa ajunga pe mana medicilor. O banala punga de plastic iti imobilizeaza bratul. Iar daca trebuie sa te asezi, poti sta pe un bax de PET-uri, lipit cu scotch. Exemplele nu se opresc aici, in acest centru amenajat special de pompierii utilitari.
Specialistii te invata pana si in ce sa mananci orezul primit in adaposturile temporare. Poti deprinde diverse moduri in care sa faci farfurioare din hartie, prin procedee asemanatoare origami.
Surprinzator este si modul in care dupa un cutremur catastrofal, autoritatuile japoneze amenajeaza adaposturile temporare din scoli, prefecturi si unitatile de pompieri. Pentru familiile ramase pe drumuri nu se folosesc corturi, cum am gasit in Chile in 2010, ci exista niste camere de carton, celebre in toata Japonia.
Cele puse la dispozitie de autoritati sunt mult mai ieftine, fiind oferite gratuit. Pe piata oferta e mult diversioficata - din carton se fac paturi, canapele, si chiar casute mici. Reclama e peste tot si produsele costa echivalentul a 100 pana la 500 de dolari americani, daca nu iti place ce iti pune la dispozitie primaria. Iar in comertul japonez s-a dezvoltat o uriasa industrie a bunurilor cu care sa te ajuti singur, pana sa ajungi pe mana salvatorilor.
Uimitor este si faptul ca autoritatile locale investesc in astfel de locuri, sunt practic laboratoare pentru lupta cu dezastrele, in care japonezii sunt invitati periodic, sa isi testeze cunostintele in cazul unei interventii. Laboratoarele sunt amenajate ca dupa o catastrofa si ai la gat o tableta cu multe intrebari si explicatii.
Astfel de testari anuale sunt obligatorii pentru presedintii asociatiilor de locatari, si pentru responsabilii cu securitatea muncii, in companiile japoneze. Autoritatile japoneze comunica extrem de transparent. Si anunta peste tot ca urmatorul cutremur catastrofal, cu o periodicitate de 100 de ani, va avea loc in zona Tokyo. Asta spun predictiile oferite de seismologi si de specialistii de la Institutul pentru Studiul Dezastrelor, de la Universitatea de Stat. Oameni sunt informati corect, prin grafice si estimari realiste, care in Romania ar fi cel mai probabil tinute la secret, pe motiv ca panicheaza populatia.
In Romania, in schimb, autoritatile se eschiveaza sa faca predictii. Penrtru ca nici nu au pe ce sa se bazeze. Pentru Bucuresti au fost intocmite listele cu celebrele cladiri cu bulina, din care doar 70 au fost consolidate, total sau partial. Insa nimeni nu a adunat cate persoane locuiesc in aceste imobile, plus cei din scoli si spitale subrede, din institutiile statului aflate in cladiri cu risc sporit. Sau daca au calculat, informatiile sunt tinute la secret. Autoritatile noastre ar trebui sa stie si sa informeze cati oameni locuiesc in toate imobilele pericol public, identificate in prezent cu adresa, numar de etaje si apartamente.
Sursa: Pro TV
Etichete: educație, cutremur, copii, scoala, japonia, Tokyo, seism, masa, dezastru, tsunami, pregatire, lectii, unda,
Dată publicare:
08-03-2017 20:09