Unde si cand va avea loc urmatorul cutremur mare? Cum cerceteaza si estimeaza expertii japonezi miscarile pamantului

Ultima actualizare: 16-03-2017 07:16

Exista viata dupa cutremur, lectia japoneza, EPISODUL 10. Estimari privind un viitor cutremur mare facute cu 10 ani inainte si predictii furnizate, atentie, in timp real, pentru replici la seisme devastatoare.

Pe toate le primesc japonezii de la seismologi si matematicieni. Campania Stirilor PRO TV "Exista viata dupa cutremur" va prezinta astazi modul in care Japonia cerceteaza miscarile telurice. Tara are harti privind hazardul seismic actualizate anual, care dicteaza tipul de constructii din anumite zone, de la blocuri inalte, pana la stalpii de iluminat stradal. Pana si asfaltul este testat cu masini fara sofer.

Japonezii incep sa rada cand aud ca la noi nu se face prea multa cercetare, in schimb construim cladiri si facem amenajari bazate pe coduri invechite si calcule estimative. Niponii fac machete la scara mare, pe care le studiaza ani de zile inainte sa dea unda verde unei constructii. Cerceteaza cutremurele care se produc la ei si pot oferi predictii care salveaza vieti si dicteaza regimul constructiilor.

Unde si cand va avea loc urmatorul cutremur mare? Cat de intens va lovi o anumita zona si, mai ales, cat de catastrofal va fi pentru o comunitate sau alta? Acestea sunt intrebarile pe care autoritatile japoneze le pun an de an. Sunt o natiune fortata sa se descurce in fata naturii, cum stie mai bine. Iar aceasta tara, cu dezvoltare halucinanta si un nivel de trai ridicat, demonstreaza ca stie si poate sa faca fata oricaror seisme majore.

Hiroe Miyake este cercetator seismolog si membru al Institutului de Cercetare a Dezastrelor din Tokyo.

Hiroe Miyake, profesor seismolog: "Sa faci o predictie, sa stii cand are loc, e foarte greu… Se fac insa scenarii. Putem face usor harti."

Pana sa poata anticipa un seism, japonezii au intocmit harti de hazard pentru fiecare localitate in parte. Au cartografiat fiecare metru patrat de teren si pot spune cu certitudine cum afecteaza solul dintr-un anumit loc cladirile. Japonezii fac multe scenarii, cunosc in amanunt intreg subteranul insular si pe cel din platforma continentala, colecteaza toate datele inregistrate dupa fiecare miscare, se perfectioneaza, in speranta ca vor reusi candva sa anticipeze. Cercetarea cutremurelor primeste finantari generoase, pentru ca e vitala in tari ca Japonia.

Nu numai ca se construieste mai rezistent pe baza hartilor de hazard seismic, dar japonezii merg pana acolo incat stiu si ce tip de materiale mai mult sau mai putin flexibile sa foloseasca la stalpii de iluminat stradal, la panotajul stradal si la fatadele cu multe reclame.

Bogdan Enescu cerceteaza cutremure. E profesor seismolog, locuieste in orasul Kyoto, dar face periodic naveta la Tokyo, la peste 400 de kilometri. Nu vine sa lucreze la vreun Institut de Seismologie, cum ati crede, ci la Facultatea de Matematica. Colaboreaza cu specialisti din Departamentul de Statistica si impreuna lucreaza la viitoarele harti seismice ale Japoniei. Seful departamentului ne arata cat de bune au fost predictiile pentru perioadele anterioare, atat pentru zona Tokyo, cat si pentru restul tarii.

Statisticienii pot preconiza unde are loc urmatorul seism major, dar nu pot spune cat de distructiv va fi. Si in functie de predictii si studiul seismelor, in Japonia se imbunatatesc materialele de construcii de la drumuri, nu numai de la case.

Cativa cercetatori tineri la un institut din Nordul capitalei Japoniei vorbesc despre atentia sporita la tipul de asfalt necesar pentru diverse zone ale Japoniei. Unde sunt cutremure mai dese si cu durata mai mare, se pune un asfalt mai elastic, care sa absoarba mai usor socul.

De altfel, la acelasi institut sunt folosite tehnologii hi-tech pentru a verifica toate tipurile de asfalt ce urmeaza sa fie asezate in regiunile tarii. Pentru ca la japonezi unul e asfaltul din prefecturile cu suprafete colinare, cu alunecari dese de teren, si altul este la campie.

Fiecare masina are greutatea unui TIR incarcat cu 30 de tone si circuitul de testare include si tuneluri si o portiune de autostrada, pe 6 kilometri, in marime naturala. Aici se testeaza periodic si modul in care pompierii intervin, in caz de drum blocat din cauza calamitatilor. Surprinzator, tot aici am descoperit si ca japonezii creeaza machete la scara mare, in privinta barajelor si a hidrocentralelor din Japonia. Niciuna nu este construita pe rau, daca nu e testata intens anterior, in laborator. Specialistii lor nu concep sa dea unda verde vreunui proiect de drum sau pe rauri, fara sa stie la perfectie cum va functiona in anumite zone, cu seismicitate diferita.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO