Soiul creat special pentru a rezista in conditii extreme. Solutia "din viitor" intr-o tara ce lupta cu seceta fara irigatii
Sute de mii de hectare de porumb si floarea soarelui au fost distruse in aceasta vara de seceta nemiloasa, cauzata de schimbarile climatice.
Si cum sistemul de irigatii a fost distrus, agricultura viitorului se va baza pe culturile ameliorate, care sa reziste la arsita, in lipsa ploilor. Institutele de cercetare lucreaza la soiuri si hibrizi, care pot da recolte de doua ori mai mari, in conditiile in care au nevoie de o cantitate de 10 ori mai mica de apa.
Daca in aproape toata tara floarea soarelui s-a uscat, floarea soarelui pitica arata bine. Este un soi creat special sa reziste in conditii extreme. Se numeste bertina si abia daca atinge un metru inaltime, insa da o productie de 3 tone la hectar, cand nu primeste apa si de 5 tone la hectar cand e irigata.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cercetatorii incearca sa obtina cat mai multe astfel de culturi.
Gheorghe Nedelcu, presedintele Asociatiei de Seminte din Romania: "Hibrizi care sa se preteze la soiurile pedoclimatice. Un soi de rapita, rezistent la seceta, rezistent la ger. Este in conditiile de seceta, este o varianta."
La Institutul de Cercetare de la Fundulea, hibrizii de porumb sunt cei care au dat rezultate foarte bune chiar si in acest an negru pentru agricultura.
Teodor Martura, sef colectiv Ameliorarea Porumbului Fundulea: "Arata foarte bine, boabele sunt complet pline, pana in varful stiuletului."
Ceea ce conteaza cu adevarat este ca planta sa fie productiva. In acest an secetos, hibrizii cultivati la Fundulea au dat o recolta bogata, de aproximativ 9 tone de porumb la hectar. Asta in timp ce alti fermieri au obtinut doar 4-5 tone la hectar.
Cu alte cuvinte, dintr-un hectar un fermier ar putea castiga 48 de mii de lei, in loc de 27 mii de lei, cat castiga acum.
Nicolae Saulescu, seful sectiei Institutului de Dezvoltare si Cercetare Fundulea: "Ceea ce facem noi este una din cerintele momentului si ale viitorului."
Astfel de ameliorari se fac la grau, rapita, soia, floarea soarelui, porumb si chiar la legume. Asta in conditiile in care meteorologii spun ca in ultimul secol, temperatura medie anuala a crescut cu aproape un grad si in curand am putea ajunge sa avem doar doua anotimpuri: vara si iarna.
Sursa: Pro TV
Etichete: seceta, agricultura, irigatii, culturi, floarea soarelui,
Dată publicare:
22-09-2015 18:17