Zonele din Romania unde seceta a fost mana cereasca pentru cultivatori. Cine sunt romanii care se mandresc cu recolte-record
Bun si dulce va fi vinul anului 2015, pentru ca vara extrem de calduroasa a dat strugurilor un continut ridicat de zahar si o aroma unica. Daca pentru restul agricultorilor seceta a insemnat dezastru, pentru viticultori a fost invers.
In judetul Iasi, sunt zone unde recolta ajunge la un record de 15 tone la hectar, iar calitatea boabelor este una de exceptie.
La Cotnari, o zona celebra de sute de ani pentru vinurile cu care se delectau domnitorii romani, oamenii au inceput deja culesul viei. O parte din struguri vor ajunge sampanie, iar altii vinuri seci sau demiseci: Francusa, Feteasca Alba sau Neagra, Riesling si, mai ales, zglobiul Aligote, cu un buchet delicat. Insa regina ramane Tamaioasa Romaneasca, al carei parfum este inconfundabil: intre trandafiri si flori de salcam.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Un domn cultiva vie de 40 de ani. Are 50 de hectare si pentru a pastra productia, a mai cumparat butoaie si un spatiu nou.
Catalin Varzari, viticultor: "Probabil ca pe saptamana viitoare o sa incepem recoltarea pe parcela asta. Pana acum e foarte OK, vedem daca mai tine o saptamana de caldura o sa intre culesul in plin."
Seceta a facut ca strugurii, invaluti o perioada mult mai lunga din an de cadura soarelui, sa capete tarie si parfum. Specialistii spun ca zaharul s-a adunat deja in cantitatea optima pentru vinurile seci. In cateva saptamani, vor putea fi culesi si strugurii pentru vinurile demiseci si demidulci.
Bogdan Radeanu, sef de ferma: "Avem, din estimarea facuta, cam 9000 de kilograme la hectar. Datorita faptului ca au fost conditii mai secetoase avem acumulari de zahar, ceea ce este foarte bine."
Dutu Varzari, viticultor: "Anul asta banuiesc ca se vor obtine vinuri licoroase."
Micii producatori si-au organizat deja cramele. Butoaiele de stejar, in care se matureaza vinuri, au fost curatate si pregatite. Cele pentru vinurile rosii, baricurile, astepta sa-si lase in licoarea magica propriile arome. Pentru ca s-au facut struguri mai multi, vinul, spun viticultorii, ar putea fi mai ieftin decat anul trecut.
Sursa: Pro TV
Etichete: seceta, recolta, vin, viticultura, vita de vie,
Dată publicare:
26-08-2015 19:34