Seceta a dublat productia de struguri din Romania in acest an, iar viticultorii anunta ca vinul va fi unul de calitate
Conform traditiei populare, de ''Inaltarea Sfintei Crucii'' se inchide pamantul care ia cu el insectele, reptilele si plantele. In tot acest timp, la tara, gospodarii isi culeg viile.
Anul acesta, temperaturile ridicate au fost perfecte pentru struguri. Productia este aproape dubla, fata de cea de anul trecut, iar vinul, va fi unul de calitate.
La Statiunea de Cercetare pentru Viticultura de la Pietroasele pregatirile pentru cules au inceput. Anul acesta, soiurile care au rezistat cel mai bine pe timp de arsita au fost Feteasca Regala, Cabernetul Sauvignon, Grasa de Cotnari si Rieslingul Italian.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Horia Siboiu, sommelier: "Vinul se distinge la inceput cu un parfum floral in care predomina crinii si un usor iz de pomelo."
Elena Dumitru, cercetator Statiunea de Cercetare Pietroasel: "Estimam o productie buna, intre 7 si 8 tone la hectar."
In popor se spune ca de Inaltarea Sfintei Cruci sau de Carstovul Viilor oamenii ar trebui sa stranga strugurii. Multi specialisti, care folosesc metode moderne, prefera sa mai amane putin. Asteapta ultimele zile cu soare.
Viticultorii spun ca productia de struguri de anul acesta este aproape dubla fata de cea de anul trecut. In plus, strugurii au acumulat in ei suficiente zaharuri si sunt extrem de aromati iar asta va face ca vinul sa fie unul de calitate.
In aceasta toamna strugurii se vand intre 0.65 de bani si 3 lei kilogramul, in functie de soi. Cei de vita nobila, cum este Tamaioasa Romaneasca, din care iese unul dintre cele mai premiate vinuri sunt ceva mai scumpi.
Chiar daca vinurile vor fi de calitate, viticultorii spun ca 2015 nu este un an de referinta, asa cum a fost, spre exemplu, 2013. In ultimii 6 ani, afacerile in domeniu au fost puse la incercare - fie din cauza secetei, fie din cauza ploilor abundente.