"Mina de aur" pentru fermierii romani. Fructele care rezista la seceta, nu necesita investitii si se vand cu 30 de lei/kg
Cand vine vorba de afaceri, romanul simte imediat o oportunitate si profita de ea. Asa se face ca in mai multe zone din tara, agrocultorii au descoperit o noua cultura ce le aduce bani frumosi - cea de nuci.
In Alba, un investitor a plantat nuci adusi din Franta pe sase hectare, iar la Bistrita cei care obtin bani fara niciun efort sunt taranii, care in urma cu zeci de ani au implantat in pamant mladitele de nuc.
In apropiere de Alba Iulia, o zona prielnica nucilor, Ioan Muresan a cumparat 6 hectare de pamant, in urma cu mai bine de trei ani. Investitia nu a fost mica: 7.000 de euro numai pentru puietii de nuci adusi din Franta. Prima recolta va fi abia peste alti trei ani.
Ioan Muresan, agricultor: "Pentru alte culturi trebuie sa intorci pamantul cu motorina, vine seceta sunt probleme multe, astia se fac singuri "
Barbatul a copiat modelul chiar de la francezi - primele culturi le-a vazut in Grenoble. Spune ca e “mina de aur”.
In Bistrita-Nasaud, un alt fermier a speculat potentialul culturilor de nuci. Inca de acum 20 de ani, familia Buta a inteles ca nucile sunt o afacere cu care nu poti da gres. Investitia nu i-a costat nimic pentru ca nu au cumparat puieti, ci pur si simplu au pus in pamant nuci care au rodit.
Ioan Buta, fermier: "Am pus nuca in pamant si cand a fost de un metru jumate, 2 metri l-am scos pe teren. Numai munca a trebuit, pe mine nu m-a costat bani. Nu ai ce sa investesti la nuca, trebuie sa lucri."
Nucile ajung apoi fie in piete, fie la export. In piete preturile difera in functie de oferta. Spre exemplu un kilogram de nuca in coaja se vinde cu 10 lei, insa kilogramul de miez ajunge pana la 30 de lei. In aceasta perioada, ce-i drept, nucile decojite sunt la mare cautare.
In Romania anul trecut s-au obtinut aproape 32.000 de tone de nuci.
Sursa: Pro TV
Etichete: agricultura, motorină, munca, investitii, fructe, fermier, piete, nuci,
Dată publicare:
19-09-2015 07:36