"Soimii aerului", agentii care ne pazesc de teroristi la 10.000 de metri altitudine. Doar pilotii stiu ca sunt la bord

Ultima actualizare: 28-03-2016 07:04

"Soimii aerului", adica agentii de securitate din toata Europa, prezenti la bordul avioanelor de calatori, se antreneaza la Bucuresti ca sa depisteze potentiali suspecti in cursele de linie.

SRI are ofiteri in cursele sub pavilion romanesc de mai bine de trei ani si pana acum nu a fost inregistrat nici un incident major de securitate. Cu bani de la Uniunea Europeana, centrul de pregatire din Romania a cumparat un simulator modern, care reproduce conditiile din aeronava.

Este finalul unui antrenament de la centrul de pregatire al SRI, situat in afara Capitalei. Cei care au tras cu arma sunt "Soimii Aerului", agenti care urca in avioanele sub pavilion romanesc pentru a asigura protectia anti-terorista in cazul unui atac. Se ascund printre pasageri si sunt antrenati sa citeasca un potential suspect printre cei aflati in aeronava. Singurii oameni care stiu ca ei sunt la bord, sunt pilotii aeronavei.

Specialist brigada antiterorista: "Nu exista un profil al teroristului. Asa ar fi fost simplu pentru orice agentie de securitate. Trebuie sa fie capabil sa identifice toate micile detalii care fac diferenta, sa conduca un interviu cu un suspect si sa deceleze toti indicatorii comportamentali asociati unei intentii. In cazul in care situatia va escalada, sa fim in masura sa luam masuri."

Comportamentul, hainele si chiar si geanta pe care un potential suspect o poarta pot oferi indicii. Soimii urca in special in avioanele de linie care au destinatii considerate de risc, precum Bruxelles sau Paris.
Pana sa plece in misiune, ei trebuie sa urmeze un program de pregatire intens.

Cursantii au sedinte de tragere zilnic. La antrenament ei folosesc aceste scenarii ca sa isi imbunatateasca abilitatile, iar distanta de tragere este mica pentru ca antrenamentul trebuie facut in conditii similare celor din avion.

Specialist brigada antiterorista: "Ii ajutam sa faca diferenta intre un terorist si o amenintare friendly, astfel incat sa nu se mai gandeasca la manuirea armamentului, ci doar la ce face, in cine trage."

Asa arata simulatorul unde se antreneaza soimii aerului. Incaperea arata la fel ca interiorul unui avion iar aici, timp de 10 saptamani, cursantii fac pregatire tactica.

La final, agentul trebuie sa stie sa citeasca pasagerii, sa recunoasca pericolul si sa aleaga cea mai buna varianta de interventie.

Specialist brigada antiterorista: "Daca situatia degeneraza intr-o situatie critica care pune in pericol securitatea aeronavei si a pasagerilor atunci ajungem sa preluam controlul aeronavei si o dirijam spre sol cu ajutorul poilotilor, inclusiv folosirea armanetului."

Pregatirea soimilor aerului este platita de Uniunea Europeana care vrea mai multa securitate in aeronave. De aceea, la centrul SRI vin agenti secreti din mai multe state ca sa invete sa depisteze si sa anihileze un terorist intr-un avion.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO