Daea a inaugurat o cultură de sparanghel cu un sobor de preoţi şi cu ambasadorul Germaniei
Investiţie iniţială mare, 3 ani de pregătiri, apoi, un profit constant şi sigur, timp de un deceniu. Aşa arăta planul sumar al unei culturi de sparanghel, noua idee de afaceri pe care o promovează ministrul Agriculturii.
Petre Daea a inaugurat o cultură de 140 de hectare şi promite creşterea ajutoarelor de stat pentru fermierii care se încumeta să semene aşa ceva.
Ministrul Agriculturii scoate entuziast din sol o tijă de sparanghel alb, sub privirea unui investitor german, care a semănat deja 2 milioane şi jumătate de euro în pământ nisipos românesc.
Alegeri 2024
21:07
Marcel Ciolacu, după accederea în turul II: ”Cei care au câștigat sunt românii. Așa trebuie să arate o democrație”
21:07
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024, turul 1. EXIT-POLL: Ciolacu și Lasconi în turul doi. Cozi la mai multe secții de votare
20:45
REZULTATE EXIT-POLL-URI la alegerile prezidențiale 2024 - primul tur. Marcel Ciolacu și Elena Lasconi, în turul doi
20:41
LIVE TEXT | Referendum București 24 noiembrie. A fost atins pragul de 30% prezenţă pentru validare
Inaugurarea recoltei, cu sobor de preoţi şi în prezenţa ambasadorului Germaniei
În comuna Frasinu, din judeţul Giurgiu, avem aşadar prima cultură extinsă, după câteva parcele în Buzău şi Băneasa.
Adrian Rusu, administratorul culturii: "Avem 35 de hectare de sparanghel alb şi aproximativ 125 de sparanghel verde. El creşte sub folie, câte 6-7 bucăţi într-un loc. Ma astept la o cultură de 400-700 de tone".
Pentru culturile de sparanghel sunt disponibile în prezent 3 tipuri de ajutoare APIA. Două care însumează 70 de euro pe hectar, plus o subvenţie mai mare.
Petruta Hanganu, directorul APIA GIURGIU: "Schema unică de plată pe suprafaţa 102 euro pe hectar. Sperăm noi să crească".
Este exact ce promite şi ministrul Agriculturii. Cu o investiţie iniţială de până la 20.000 de euro la hectar, puţini agricultorii pot începe afacerea fără susţinere.
Petre Daea: "Sigur că poate creşte, dar asta depinde de cum o primesc romanii..."
Un simulent ar putea fi şi perspectiva exportului. Germania şi Marea Britanie cauta surse; prima, deoarece consumul a crescut masiv, britanicii, pentru că sunt probleme cu forţa de muncă din agricultură.
În România, sparanghelul de import costa în magazine 20 de lei legătura; cel autohton are preţul la jumătate, iar bucătarii spun că e mai fraged şi mai dulce.
O porţie de sparanghel românesc costa în restaurant în jur de 40 de lei.
Sursa: Pro TV
Etichete: agricultura, fermieri, preturi, Petre Daea, investitii, sparanghel, culturi, profit,
Dată publicare:
04-04-2019 17:56