Sobele de teracotă, din nou la modă. Prețurile depăsesc 5.000 de lei


Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Joi 09 Noiembrie 2017 00:00
Categorie: Stiri Economice
soba teracota

Pictate manual, cu modele personalizate la comandă, sobele de teracota sunt iarăşi la modă.

Preţurile pentru materiale şi manoperă depăşesc 5 mii de lei pentru o sobă modernizată, dar în ultimul an, spun proprietarii fabricilor, vânzările au crescut chiar şi cu 20 la sută.

Familia Laszlo din Târgu Secuiesc are o afacere înfloritoare cu o fabrică de cahle tradiţionale pentru sobe de teracotă. Proprietarii au recuperat sute de modele tradiţionale, unele chiar de la gunoi, şi acum le multiplică pentru clienţi care doresc o altfel de sursa de încălzire.

Laszlo Karoly, proprietar: "Aşa arată cioburile vechi şi aşa arată un model reconstruit de o sobă, de o cahlă. Şi asta este o reconstrucţie, bucăţile le-am găsit tot aşa la o săpătură."

Unul dintre clienţii fideli este un fotograf din localitate. Are deja două sobe tip şemineu şi vrea să mai comande una, cu simboluri alese chiar de el.

Heja Bela, fotograf: "Păsările sunt simbolul dragostei, copacul vieţii şi frunzele sunt nişte inimioare deci iubirea."

Aşa se face că sobele de teracota au revenit pe piaţă.

Laszlo Zsolt, administrator: "Am observat o creştere anuală de aproximativ 15-20%.  Oamenii au înţeles că au nevoie de o sursă alternativă de căldură."

La 25 de kilometri de Sibiu, în satul Sibiel, multe pensiuni au sobe de teracota, personalizate la comandă.

Sorin Coldea, proprietarul unei pensiuni: "E o teracotă recuperată acum câţiva ani dintr-o casă săseasca, nu e doar o simplă sobă, ci un obiect de decor interior şi completează atmosferă, te îmbie şi nu se compară cu alte surse de încălzire."

De curând, pe piaţă a apărut şi un album foto despre istoria şi arhitectura surselor tradiţionale de încălzire.

Alexandra Mihalciuc, arhitect: "Se revine la tot felul de tradiţii, la tot felul de lucruri pe care le-am pierdut şi pe care le recuperăm. Toate acestea se leagă de o nouă generaţie care are nişte căutări, care vin în contrapondere cu partea asta de tehnologie."

O bucată de teracotă costa în medie între 30 şi 50 de lei, în funcţie de mărime şi modelul ales, iar o sobă depăşeşte 5 mii de lei cu toate materialele şi manopera.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO