Sobele de teracotă, din nou la modă. Prețurile depăsesc 5.000 de lei
Pictate manual, cu modele personalizate la comandă, sobele de teracota sunt iarăşi la modă.
Preţurile pentru materiale şi manoperă depăşesc 5 mii de lei pentru o sobă modernizată, dar în ultimul an, spun proprietarii fabricilor, vânzările au crescut chiar şi cu 20 la sută.
Familia Laszlo din Târgu Secuiesc are o afacere înfloritoare cu o fabrică de cahle tradiţionale pentru sobe de teracotă. Proprietarii au recuperat sute de modele tradiţionale, unele chiar de la gunoi, şi acum le multiplică pentru clienţi care doresc o altfel de sursa de încălzire.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Laszlo Karoly, proprietar: "Aşa arată cioburile vechi şi aşa arată un model reconstruit de o sobă, de o cahlă. Şi asta este o reconstrucţie, bucăţile le-am găsit tot aşa la o săpătură."
Unul dintre clienţii fideli este un fotograf din localitate. Are deja două sobe tip şemineu şi vrea să mai comande una, cu simboluri alese chiar de el.
Heja Bela, fotograf: "Păsările sunt simbolul dragostei, copacul vieţii şi frunzele sunt nişte inimioare deci iubirea."
Aşa se face că sobele de teracota au revenit pe piaţă.
Laszlo Zsolt, administrator: "Am observat o creştere anuală de aproximativ 15-20%. Oamenii au înţeles că au nevoie de o sursă alternativă de căldură."
La 25 de kilometri de Sibiu, în satul Sibiel, multe pensiuni au sobe de teracota, personalizate la comandă.
Sorin Coldea, proprietarul unei pensiuni: "E o teracotă recuperată acum câţiva ani dintr-o casă săseasca, nu e doar o simplă sobă, ci un obiect de decor interior şi completează atmosferă, te îmbie şi nu se compară cu alte surse de încălzire."
De curând, pe piaţă a apărut şi un album foto despre istoria şi arhitectura surselor tradiţionale de încălzire.
Alexandra Mihalciuc, arhitect: "Se revine la tot felul de tradiţii, la tot felul de lucruri pe care le-am pierdut şi pe care le recuperăm. Toate acestea se leagă de o nouă generaţie care are nişte căutări, care vin în contrapondere cu partea asta de tehnologie."
O bucată de teracotă costa în medie între 30 şi 50 de lei, în funcţie de mărime şi modelul ales, iar o sobă depăşeşte 5 mii de lei cu toate materialele şi manopera.