Soarta cainilor fara stapan din tara. Ce strategii au primariile si cum vor aplica noua lege


Ultimul update: Sambata 14 Septembrie 2013 00:56
Data publicarii: Miercuri 11 Septembrie 2013 18:56
Categorie: Stiri actuale

In toate orasele tarii, autoritatile au inceput sa stranga maidanezii de pe strazi si cauta solutii ca sa amane eutanasierea lor.

In acelasi timp, oficialii recunosc ca nu au suficienti bani ca sa ii tina in adaposturi, daca nu sunt adoptati, asa ca vor fi nevoiti sa aplice legea votata in Parlament.

O femeie se cearta cu hingherii care vor sa-i ia cainii. Ea recunoaste ca hraneste cinci maidanezi, care au si pui.

Unul dintre acesti caini a muscat o fetita de sapte ani in parcarea unui hotel din apropiere. Animalul alaturi de alti caini fara stapan au fost dusi la adapostul din Brasov. Aici sunt 400 de locuri, iar pe strada, in libertate, sunt aproximativ 1.000 maidanezi. Multi vor fi adoptati de straini, spun responsabilii care anunta ca ii pot tine si cateva luni, pentru ca au ce sa le dea de mancare si nu iau in calcul deocamdata eutanasierea.

Brandusa Popa, reprezentanta adapostului de caini Brasov: "Nu trebuie sa plateasca nimic. Sunt oferiti spre adoptie gratuit. Noi ii consiliem, le explicam ce trebuie sa le dea de mancare".

Daca in alte orase autoritatile se gandesc cum si cand vor strange de pe strazi cainii comunitari, la Galati e liniste.

Blanzi sau agresivi, bolnavi sau sanatosi, cainii din Galati nu se afla in niciun pericol si umbla in haite pe strazi. Asta pentru ca activitatea de ecarisaj a primariei a fost suspendata.

Motivul - Directia Sanitar Veterinara a cerut refacerea pardoselii la padocul din oras, asa ca nu aveau unde sa mai duca cainii.

Cert este ca in tot acest timp cetatenii din oras platesc o taxa anuala de ecarisaj, bani cu care primaria spune ca a facut investitii la adapost.

Mihai Costache, purtator de cuvant Primaria Galati: "5 lei de persoana pentru intregul an si, din acesti bani, a fost redimensionata reteaua electrica, pentru a putea achizitiona cele doua camere de frig".

Din cei 5 lei de persoana, insa, se strang peste un milion de lei anual. Iar cheltuielile de la padoc de care vorbeste purtatorul de cuvant al primariei nu se ridica la mai mult de o suta de mii. Oficial, in Galati, sunt liberi pe strazi intre 6 si 8.000 de caini.

La Iasi, in schimb, autoritatile spun ca sunt 3.000 de maidanezi pe strazi, iar in ultimele zile s-a dublat numarul adoptiilor, e drept, mic in raport cu numarul cainilor .

Autoritatile locale din Iasi spun ca vor face apel la cetateni sa ii infieze, alfel vor fi obligati sa respecte legea.

La Timisoara, oficialii anunta ca vor respecta legea, mai ales ca nu au bani sa tina cainii, 3.000 la numar in adaposturi.

VIDEO PROTVPLUS.RO