Situație dramatică în țară. Secțiile de terapie intensivă, tot mai aglomerate
Vineri au fost raportate și cele mai multe decese cauzate de coronavirus în România, în 24 de ore.
39 de români nu au mai putut fi salvați, iar secțiile de terapie intensivă sunt tot mai aglomerate: peste 400 de oameni luptă pentru viața lor. Am trecut și de pragul psihologic de peste 50.000 de bolnavi, raportați la nivel național, de la începutul pandemiei. În timp ce spitalele de boli infecțioase sunt pline, cele de suport Covid, primesc zeci de pacienți zilnic.
În total, sunt 409 bolnavi la terapie intensivă. O cifră care le dă fiori cadrelor medicale. Sistemul sanitar va aprinde butonul roșu de urgență când vor fi peste o mie în toată țara și peste 2.000 de noi cazuri pe zi.
Spitalele de infecțioase sunt pline, iar cele suport încep să rămână fără locuri.
La Bolintin Vale, în urmă cu câteva ore, mai erau doar trei paturi neocupate din cele 29 autorizate pentru pacienții Covid.
Medic: „În spital mai sunt trei locuri, care probabil vor fi ocupate cu transferul anunțat în ultimele două ore de la Giurgiu.”
Și din acel moment va fi spitalul plin.
Trei din cele șase paturi ale secției de terapie intensivă sunt ocupate de pacienți care au nevoie de ventilație mecanică. Unul dintre ei stă de vorbă cu o asistentă după zile întregi în care a fost la un pas de moarte. Încă are nevoie de suport, pentru că fără ventilator saturația oxigentului în sânge scade de la 90 la 60.
Medic: „Dacă e nevoie de intubație se poate face, dar trebuie după aceea, nefiind linie de gardă, trebuie îndrumat către o secție de terapie intensivă cu linie de gardă.”
În România sunt 1.700 de paturi dotate cu ventilatoare în secțiile de terapie intensivă, dar nu sunt distribuite uniform pe teritoriul țării. De aceea, pacienții au început să fie transferați dintr-un județ în altul.
La Marius Nasta, de două săptămâni, nu mai sunt paturi libere la ATI. Când se eliberează un pat, se ocupă în următoarele minute. Transferul pacienților în stare gravă spre alte spitale e decis de medic după ce anunță centrul operativ.
Beatrice Mahler, manager Institutul Marius Nasta: În acest moment, pacienții severi sunt ventilați pe secție, pentru că avem competență să facem așa ceva și atunci ajung în terapie pacienții critici, extrem de fragili.”
În România, vârstă medie a celor peste 50.000 de români care s-au infectat cu virusul SARS-CoV-2 este de 46 de ani. Specialiști Organizației Mondiale a Sănătății spun însă că tot mai multe țări anunță că majoritatea cazurilor noi sunt în grupa de vârstă de 25-39 de ani.
Tedros Adhanom Ghebreyesus, director OMS: „Dovezile sugerează că înmulțirea cazurilor din anumite țări este cauzată în parte de tineri, tinerii care au lăsat garda jos în această vară.”
O tânără din Kansas regretă amarnic că nu s-a ferit de coronavirus. Ducea o viață activă, mânca sănătos, făcea sport.
Cecilia Erker: „N-am crezut niciodată că voi ajunge să-mi pierd un plămân cu două săptămâni înainte să împlinesc 21 de ani.”
Simptomele au debutat brusc la începutul lunii iulie.
Cecilia Erker: „Într-o dimineață m-am simțit de parcă mă lovise autobuzul, cu febră mare, tuse.”
A făcut complicații, iar infecția i-a distrus plămânul drept. În ultimele 24 de ore, în țara noastră, 39 de pacienți și-au pierdut viața în lupta cu noul virus. Este cel mai mare număr de la debutul pandemiei.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: romania, coronavirus, pandemie, cazuri,
Dată publicare:
31-07-2020 19:52