Sfârşitul pandemiei pare tot mai departe. Numărul cazurilor noi a explodat în statele UE

Ultima actualizare: 30-07-2020 19:56

Spania a raportat joi 1.153 de noi îmbolnăviri, cele mai multe din ultimele trei luni. În țara iberică sunt înregistrate peste 400 de focare.

Și Franța este în alertă, după 1.400 de teste pozitive în ultimele 24 de ore, iar premierul britanic și-a avertizat compatrioții că sunt cel puțin 30 de focare serioase în țară. Nici Germania ori Belgia nu stau prea bine. Cu alte cuvinte, sfârșitul crizei este mai departe ca oricând.

Preşedintele Institutului Robert Koch a criticat public indisciplina germanilor cu privire la respectarea distanţării şi la purtarea măştilor.

Lothar Wieler, preşedintele Institutului Robert Koch: „Doamnelor și domnilor, nu s-a terminat. Suntem în toiul pandemiei, noi și restul lumii. Trebuie să respectăm regulile și în lunile următoare. Trebuie să devină purtarea standard. Este elementar și nu se discută! Pur și simplu ne supunem!”

Pe aeroportul Tegel din Berlin a început testarea pe scară largă a pasagerilor pentru depistarea coronavirusului. Măsura va fi aplicată de săptămâna viitoare, obligatoriu şi gratuit, pe toate aeroporturile din Germania.

Creşterea numărului de cazuri în întreaga Europă a spulberat speranţele companiilor aeriene şi ale unor destinaţii turistice, privind revenirea la turismul de masă, după luni de restricţii de circulaţie.

Matt Hancock, Secretar de stat în Ministerul Sănătății din Marea Britanie: „Există îngrijorare serioasă cu privire la un al doilea val al pandemiei care înaintează acum prin Europa. Trebuie să facem totul pentru a împiedica valul al doilea să atingă și țărmul nostru.”

În timp ce în Europa se intensifică din nou testarea, iar spitalizările se înmulțesc vertiginos, rușii se pregătesc intens pentru lansarea vaccinului, fără totuși să-l fi testat suficient pe un lot mare de populație.

Matthew Chance, CNN: „Potrivit responsabililor ruși, cel puțin 20 de țări și-au exprimat interesul în procurarea vaccinului rusesc. Oficiali ai Fondului Rus pentru Investiții Directe afirmă că e vorba, între altele, de India, Brazilia și Arabia Saudită.”

Richard Horton, Editor: „Este exclus să avem un vaccin eficient și sigur până la jumătatea lui august. N-o poți lua pe scurtătură în domeniul ăsta. Trebuie să ne asigurăm că avem încrederea populației, ceea ce înseamnă că trebuie să respectăm cu strictețe protocoalele.”

Deocamdată, doar de pe frontul italian nu vin vești rele. Peninsula, primul epicentru al pandemiei în afara Chinei, a fost lovită atât de dur, încât acum respectă cu strășnicie măsurile de protecție.

Allegra Cardin, proprietar local: „La început, oamenii nu suportau măștile, au opus rezistență, dar, până la urmă, de nevoie, măștile au devenit parte a vieții cotidiene.”

Încă dinainte ca țara să intre în carantină, președintele Matarella a dat exemplu purtând masca în public. Nimeni nu pleacă de acasă fără una, chiar și în toiul verii toride cu care este obișnuită Roma. De altfel, nu se poate intra pe nicăieri fără măști. Până și artiștii spectacolelor de operă în aer liber le poartă pe scenă, ca să trimită un mesaj. Italienii nu le folosesc pe post de manifest politic, ca în Statele Unite, ci drept declarații de stil.

Barbie Nadeau, Roma: „Italienii au măști pentru orice ocazie: masca foarte sigură, una mai puțin sigură, masca dentală, masca-reclamă, masca de seară și masca de amuzament.”

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO