Situație dificilă la Spitalul de Psihiatrie Săpoca. 42 de pacienți periculoşi au fost infectați
Situație delicată într-o secție a Spitalului de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță din Săpoca, unde 42 de pacienți, considerați periculoși, au fost confirmați cu SARS-CoV-2.
Pacienții, aflați sub pază, nu pot fi transferați spre o altă unitate medicală, susține managerul instituției, așa că au fost izolați. Și tot la Săpoca au fost confirmate pozitiv și nouă cadre medicale.
Cei 42 de pacienți periculoși sunt internați la secția exterioară de la Ojasca.
Aici sunt aduși pacienții aflați sub incidența codului penal care au nevoie și de pază în permanență.
Autoritățile din Buzău cred că focarul de coronavirus a izbucnit tocmai din cauza supraaglomerarii secției.
Deși sunt doar 110 paturi disponibile, sunt internați 140 de pacienți.
Și tot în această secție au fost confirmate cu coronavirus și nouă cadre medicale.
Luni, autoritățile din Buzău au anunțat că la secția principală a Spitalului Sapoca a fost înregistrat și primul deces cauzat de coronavirus.
Este vorba despre un pacient care a prezentat o formă acută a bolii pe fondul afecțiunilor pe care le mai avea.
Boala a fost confirmată pentru prima dată, la sfârșitul săptămânii trecute, la un pacient care prezenta febră și alte simptome specifice infecției cu SARS-CoV-2. Medicii epidemiologi au recoltat probe de la toți pacienții internați pe același palier, dar și de la personalul medical ce deservește secția. În final, 42 de pacienți și nouă cadre medicale au primit diagnosticul de Covid-19.
Gabriela Pârâu, manager Spitalul de Psihiatrie și Măsuri de Siguranță Săpoca: „Focarul, în principal, poate fi pus și pe seama supraaglomerării. Secția este organizată pentru 110 paturi și actual sunt 141 de pacienți, pacienți pe care noi nu avem cum să-i refuzăm, judecătorul ne trimite cu executare, punere în aplicare de îndată.”
Carmen Scântei, medic epidmiolog DSP Buzău: „Nu putem să vorbim despre respectarea sută la sută a normelor sanitare în aceste condiții, pentru că pacienții sunt foarte mulți, pentru că nu se poate gândi altfel organizarea secției la ora asta, dar considerăm că pacienții, fiind toți din aceeași categorie, testați și pozitiv, nu mai există problema distanțării sociale, pentru că nu au ce să transmită de la unul la altul, ei sunt deja infectați.”
Pacienții pozitivi au fost izolați în saloane, unde sunt ținuți sub pază, pentru că sunt considerați periculoși.
Gabriela Pârâu, manager Spitalul de Psihiatrie și Măsuri de Siguranță Săpoca: „Pacienții oricum stau izolați fiecare în saloanele lor și ne străduim să evităm contactul dintre ei, să păstrăm izolarea socială în măsura în care se poate, fiind vorba, evident, de pacienți psihiatrici pe care ii controlăm mai greu.”
Din cauza focarului, orice internare pe respectiva secție va fi suspendată. Fără legătură cu acest focar, la spitalul Săpoca s-a înregistrat și un deces din cauza Covid-19, la un pacient internat în altă secție, care a prezentat o formă acută a bolii pe fondul afecțiunilor pe care le mai avea.
Valentin Barbulis, epidemiolog Spitalul de Psihiatrie și Măsuri de Siguranță Săpoca: „Pacientul a fost transferat către secția Pneumologie a Spitalului Județean, pentru a fi evaluat așa cum prevede metodologia. În urma evaluării, el s-a întors în spital cu un tratament de specialitate, doar că starea lui de sănătate s-a degradat foarte repede și, din păcate, în noaptea trecută acesta a și decedat.”
Marți, medicii epidemiologi se vor deplasa la spital pentru a evalua situația și, eventual, pentru a lua alte măsuri necesare.