Situație dramatică în spitalele din țară. Doar pacienții în stare gravă ajung să mai fie internați
Ziua şi șocul în România. Şi joi avem peste 4 mii de noi cazuri de COVID confirmate. Ministrul Sănătăţii cere ca toate spitalele mari să aibă paturi rezervate pentru pacienţi infectați, atât în secţiile de terapie intensivă, cât şi în saloane.
În acest context, cele mai multe dintre unităţile sanitare îşi restrâng activitatea şi internează numai urgenţe. Sunt 777 de îmbolnăviri doar în Bucureşti, cu o rată de 2,89 la mia de locuitori, fără să fie calculate focarele.
Alte peste 200, au fost confirmate atât în Iaşi,cât şi în Cluj, însă vin puternic din urmă, judeţele Timiş, Bacău, şi Braşov.
Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: "Toate spitalele vor avea o rezervă şi în funcţie de evoluţia de fiecare judeţ în parte, spitalele judeţene şi municipale care nu intra în tratamentul pacienţilor cu SARS-CoV-2''.
Cu alte cuvinte spitalele judeţene şi cele municipale trebuie să aloce 10% din paturile de terapie intensivă și 15% dintre celelalte locuri pentru bolnavii covid.
Cu 9.611 pacienţi internaţi şi 4.013 de cazuri noi în doar 24 de ore, ministrul sănătăţii caută soluţii pentru ca toţi bolnavii să poată fi internaţi.
În Bucureşti, unde alţi 777 de oameni au aflat joi că sunt pozitivi, situaţia se complică de la o zi la alta. Iar reprezentanţii spitalelor cauta soluţii pentru a rezerva paturile celor cu infecţia covid după ce Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti le-a cerut în scris acest lucru.
Oana Nicolescu, directorul DSP Bucureşti: ''În momentul în care este pozitiv este direcţionat către alt spital, să nu mai fie direcţionat către alt spital şi să aibă posibilitatea să aibă într-un salon punctual la spitalul respectiv, vorbim de spitalele de stat, spitalele mari''.
La spitalul Universitar au fost deja alocate 10 paturi în saloane şi 5 la terapie intensivă.
Cătălin Cirstoiu, manager SUUB: ''Noi iniţiem tratamentul pentru pacienții simptomatici care au şi alte probleme."
În alte unităţi sanitare situaţia este mult mai complicată. Managerul spitalului Colțea spune că practic nu are cum să interneze cele două categorii de pacienţi.
Mircea Lupusoru, manager spitalul Colțea: ''Este foarte dificil spre imposibil, trebuie intrări separate, ieşiri separate, personal separat, nu e doar patologia asta în ţara asta. Să zicem că aş putea. Nu ştiu în momentul ăsta cum, dar să zicem că aş putea. asta va fi în detrimentul pacienţilor cu cancer''.
Situaţia este asemănătoare şi la spitalul Bagdasar Arseni, unde vorbim tot despre o clădire monobloc, ridicată cu mulţi ani în urmă. Comitetul director al unităţii sanitare se va întruni în încercarea de a găsi o soluţie, însă va fi dificil, spun reprezentanţii acesteia.
Însă dincolo de clădiri vechi şi personal insuficient, trebuie să se ţină cont de faptul că în spitalele din Bucureşti ajung pacienţi cu probleme grave de sănătate din toată ţara. Şi pentru ei este nevoie de locuri în spitale, chiar dacă nu au infecţia COVID.
După ce în urmă cu câteva zile internările au fost limitate în unităţile sanitare din Bistriţa, Albă şi Mureş, acum şi Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie din Cluj-Napoca a anunţat că va internă doar pacienţii în stare gravă. Le sunt rezervate doar 15 paturi, din totalul de 100.
Milena Man, șef secție ATI: "Numărul de pacienţi este mult, mult mai mic. Mult sub ce aveam înainte de COVID, dar, cel mai grav, mult sub ceea ce ar fi nevoie. Deci pacienţi care ajung să se interneze sunt doar pacienţi severi".
Din lipsă de locuri, medicii nu îi mai internează nici pe bonavii cu SARS COV 2 dacă starea lor nu o impune.
Şi în Braşov s-a luat aceeaşi decizie.
Informația ca spitalul judeţean Braşov mai primeşte doar cazurile grave nu este una publică şi oficială. Vorbim doar despre o notă internă, pe care conducerea unităţii a adresat-o tutror secţiilor şi care suna aşa: se vor internă doar urgenţele medico-chirurgicale prin UPU. Am încercat să obţinem detalii şi explicaţii, însă nimeni din conducere nu este diponibil, ca să comunice oamenilor la ce să se aştepte.
Minsterul sănătăţii va reglementa şi situaţia asimptomaticilor cu COVID-19, care de săptămâna viitoare nu vor mai fi internaţi în spitale, ci vor fi monitorizaţi de medicii de familie.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: romania, coronavirus, infectari, ATI,
Dată publicare:
15-10-2020 19:29