Spital nou cu paturi de terapie intensivă, nefolosit pentru că avizele au fost cerute prea târziu

×
Codul embed a fost copiat

În timp ce secţiile de terapie intensivă din 14 judeţe şi municipiul Bucureşti sunt pline de pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2, şi nu mai pot îngriji alţi bolnavi, România are un spital pentru cei afectaţi de coronavirus, pe care îl ţine închis.

13 milioane de euro a costat o unitate medicală mobilă, din Iaşi, cu peste o sută de paturi ATI. În campania electorală, autorităţile se lăudau cu investiția şi spuneau că în câteva zile acolo vor fi trataţi românii, însă a fost... numai o amăgire.

În plină campanie electorală, cu 20 de zile înaintea alegerilor locale, un sobor de preoţi a fost adus să sfinţească spitalul modular din Iaşi în care ar fi trebuit să fie trataţi pacienţii infectaţi cu SARS-CoV-2 din zona Moldovei. Preşedinte Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa, de la PSD, şi colegul lui de partid de la Neamţ, Ionel Arsene, anunţau cu mândrie deschiderea unităţii medicale.

Ionel Arsene, președinte CJ Neamț- declarația din 7 septembrie: „Astăzi este o zi specială pentru mine pentru că am reuşit să investim banii nemţenilor bine."

Maricel Popa, președinte CJ Iași-7septembrie: „După o muncă de patru luni, s-a reuşit în timp record să se realizeze un spital de la zero. Este gata, este predat. În cursul zilei de astăzi se va elibera autorizaţia de funcţionare, săptămâna viitoare deja au început domnul doctor Roşu împreună cu doamna Dorobăț o progamare a pacienţilor."

Citește și
Richie Molloy
Un bărbat a murit după ce a mers în Turcia să își albească dinții. Ce s-ar fi întâmplat
VIDEO. Scene șocante: un deținut se furișează în spatele unei tinere și își dă pantalonii jos. Ce a urmat

Pentru spitalul mobil, autorităţile din Iaşi şi Neamţ au plătit peste 13 milioane de euro unei firme din Ankara - Turcia. Cu 256 de paturi - dintre care 103 pentru terapie intensivă - săli de operaţie şi laboratoare de analize, este cea mai mare unitate medicală de acest fel din Sud-Est-ul Europei. Doar că NU este folosită.

Inaugurarea s-a făcut fără avize de la ISU, Mediu şi Apele Române.

Galea Temneanu, director executiv APM Iași: „Prima variantă de documentaţie depusă era cu date irelevante şi neconcludente pentru a putea lua o decizie. S-a solicitat completarea acestui memoriu cu date relevante. A venit un memoriu completat pe 2 octombrie".

Maricel Popa, președinte CJ Iași: „Cei de la Mediu au dat răspuns că nu trebuie autorizaţie de mediu, chiar dacă a cerut, în mod imperios, evaluarea. Este un ministru al Mediului care a blocat această autorizaţie."

Costel Alexe este ministrul Mediului acuzat că a blocat autorizaţia. La alegerile locale, Alexe a candidat din partea PNL împotriva lui Maricel Popa la şefia Consiliului Judeţean Iaşi şi a câştigat.

Costel Alexe, președinte ales CJ Iași: „Pe sănătatea ieşenilor, pe banii ieşenilor, documentaţia pentru depunerea avizului de mediu a fost făcut abia ieri şi, evident, astăzi suntem în evaluarea acestei documentaţii. Campania electorală a trecut şi trebuie să salvăm vieţile ieşenilor".

Nelu Tătaru promite că situația se va rezolva în câteva zile

De situaţia spitalului mobil din Iaşi ştie şi ministrul sănătăţii, Nelu Tătaru. Şeful de la sănătate promite că unitatea medicală va fi deschisă în curând. Este mare nevoie de ea pentru că secţiile de terapie intensivă din ţară încep să se sufoce.

Nelu Tătaru, ministrul sănătății: „Spitalul modular care este la Leţcani este în operaţionalizare în aceste zile, el având o capacitate de 48 de paturi de terapie intensivă, urmând să fie operaţionalizate în această săptămână 28."

Spitalul mobil din Iaşi ar fi trebuit să reducă şi din presiunea care este pe unitatea medicală din Piatra Neamţ unde mai mulţi suspecţi de COVID-19 au fost ținuti ore în şir, în frig, ca să aştepte rezultatele analizelor. Directorul de acolo şi-a dat demisia, însă situaţia nu s-a rezolvat. Nu există în continuare suficiente corturi de triaj pentru bolnavi şi grav este că nimeni nu le-a cerut.

Reporter: A venit cineva cu o solicitare pentru suplimentarea numărului de corturi?
Irina Popa, ISU Neamț: „ Până în acest moment, ISU nu a primit o solicitare scrisă din partea spitalului judeţean."

În spitalul din Piatra Neamţ sunt internate 355 persoane infectate cu SARS-CoV-2 şi alte 55 suspecte.

Articol recomandat de sport.ro
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Citește și...
Ce se întâmplă cu pacienţii cu Covid dacă nu mai sunt locuri în spitalele speciale.
Ce se întâmplă cu pacienţii cu Covid dacă nu mai sunt locuri în spitalele speciale. "Nu lăsăm pe nimeni să moară"

"Nu lăsăm pe nimeni să moară!" Pacienţii cu coronavirus vor fi trataţi, pe moment, în orice spital, dacă n-au loc într-unul special sau vor fi transferaţi în alt oraş.

Un bărbat a murit după ce a mers în Turcia să își albească dinții. Ce s-ar fi întâmplat
Un bărbat a murit după ce a mers în Turcia să își albească dinții. Ce s-ar fi întâmplat

Un bărbat a murit și alți doi au ajuns la spital în comă după ce au mers la o clinică din Turcia pentru o procedură de albire a dinților.

Donald Trump a revenit la Casa Albă, după ce a fost externat din spital
Donald Trump a revenit la Casa Albă, după ce a fost externat din spital

Donald Trump a revenit la Casa Albă, după ce a fost externat din spital

Recomandări
România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară din 2025. Reguli
România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară din 2025. Reguli "mult mai stricte" pentru gestionarea finanţelor

România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară, începând din 2025, iar regulile pentru gestionarea finanţelor ţării vor fi mult mai stricte, a anunţat, vineri seara, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

Viitura care a inundat Budapesta va lovi România. Debitul Dunării este în creștere. Ce localități ar putea avea probleme
Viitura care a inundat Budapesta va lovi România. Debitul Dunării este în creștere. Ce localități ar putea avea probleme

În România, autoritățile pregătesc mii de saci cu nisip pe care să îi transporte în zonele unde Dunărea ar putea face probleme.

"Amendamentul Iohannis" și jocurile de culise. De ce ar vrea PSD ca președintele să fie pe lista PNL la parlamentare

Inițiativa PNL, care i-ar permite președintelui Klaus Iohannis să candideze la alegerile parlamentare, naște controverse în instituțiile statului.