Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare

×
Codul embed a fost copiat

Este alertă în Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.

Dacă surparea continuă, ar fi un dezastru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare, iar apele infiltrate ar fi dizolvat o parte din el, și ar fi creat o cavernă, bănuiesc unii specialiștii.

Asfaltul străzii unde solul se surpă în Slănic - județul Prahova s-a fracturat în forma unei armonici și a apărut un crater adânc de 2 metri, care acum se întinde pe o o suprafață de peste 60 de metri pătrați.

Întreaga stradă a fost distrusă. Putem vedea cum bucățile de asfalt au fost ridicate la suprafață.

Totul s-a întâmplat în doar câteva ore. La 7 și 40 de minute dimineața era doar o fisură în asflat. Peste 40 de minute, strada începuse deja să se surpe. Iar 4 ore mai târziu apăruse craterul.

Citește și
Imagini surprinse cu drona arată un sat ucrainean în ruine în timp ce localnicii fug din calea rușilor VIDEO

În zona cu probleme sunt 4 blocuri cu câteva zeci de apartamente, magazine și sediul poliției din localitate. În pereții blocurilor au apărut deja fisuri.

În zonă a fost declarată „situație de urgență” și mai mulți militari de la IGSU, jandarmi și polițiști au fost trimiși acolo.

Cu un elicopter Black Hawk au ajuns faţa locului și geologi și specialiști în construcții; primii - ca să afle cauza dezastrului, ceilalți să stabilească riscurile pentru imobilele din zonă.

Pentru că situația este destul de gravă au fost evacuate două blocuri de locuințe. 20 de persoane au fost duse la adăposturi. Mai mult decât atât, până și sediul poliției a fost evacuat.

Se ia în calcul că zăcămintele de sare - care au făcut cunoscută zonă - să fi fost cele care au creat problema.

Locul unde s-a produs surparea se află la circa 500 de metri de Salina Slănic Prahova - unde, la o adâncime de peste 200 de metri, se află Mina Unirea, cu o suprafață de peste 50 de mii de metri pătrați.

În urmă cu câteva luni - la jumătate de kilometru de dezastrul de acum - s-au mai produs surpări pe două străzi.

Foarte aproape sunt și două exploatații de sare, acum închise.

Danieluș Costea, primar Slănic: „Nimeni nu știe ce pe dedesubt. Așteptăm specialiștii care sunt în geologie să ne dea verdictul. Să fie de undeva vreo cavernă făcut din cauza apei pluviale, nu ne dăm seama.”

Și totuși despre riscurile din zonă se știa de mult. Studii mai vechi au delimitat în oraș locuri unde sunt posibile surpări ale terenului, determinate de dizvolvarea sării din subteran în urma inflitrării apelor din precipitații.

Iar un studiu făcut anul trecut arăta că locul se poate încadra în categoria celor cu risc geotehnic major.

Compania Națională a Sării - SALROM - a anunțat că va pune la dispoziție toate hărțile masivului de sare din zona Slănic.

Acesta se întinde la pe 2 kilometri și jumătate și are o lățime de aproape un kilometru. Depozitele de sare din subteran se găsesc la adâncimi de peste 30 de metri, însă solul de deasupra este cel care ar fi putut să pună și el probelme.

Constantin Dan Dobrea, director general SALROM: „Este posibil să existe galerii. Terenul are o structură extrem de ciudată. Foarte multe nisipuri. Pietrişuri și șisturi argiloase. E posibil ca și aceasta să fie una din cauze. Noi la ultimele foraje am dat de sare la peste 38 de metri ceea ce face imposibilă interferența exploatării miniere cu surpările care au avut loc.”

Autoritățile spun că dacă situația se va agrava în orele care urmează, în zonă sunt posibile alte evacuări de persoane.

Autoritățile au adoptat măsuri preventive

Urmare a ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, convocat ca urmare a evenimentului petrecut în localitatea Slănic, județul Prahova, după evaluarea preliminară efectuată de experții cooptați în gestionarea acestei situații de urgență, au fost adoptate următoarele măsuri preventive:

- Extinderea perimetrului de siguranță, prin evacuarea unei scări de bloc a unui imobil din vecinătate, a postului de poliție și a unui operator economic;

- Interzicerea completă a traficului, atât rutier, cat și pietonal în zona perimetrului de siguranță;

- Efectuarea zilnică de măsurători de specialitate pentru a se determina dacă terenul continuă să se deplaseze;

- Inițierea demersurilor necesare pentru efectuarea expertizei de specialitate care are ca scop stabilirea exactă a cauzei ce a condus la tasarea terenului;

- Monitorizarea permanentă a situației.

La nivelul autorității publice locale au fost identificate spații pentru cazarea persoanelor din imobilele evacuate, urmând ca în situația în care acestea vor solicita sprijin, să fie direcționate spre aceste locații.

Articol recomandat de sport.ro
Nebunia sezonului în Liga 1: "Renunț la toți banii și dau ture în chiloți dacă salvez echipa!"
Nebunia sezonului în Liga 1: "Renunț la toți banii și dau ture în chiloți dacă salvez echipa!"
Citește și...
Elicopterul SMURD a intervenit. Pacient cu AVC ischemic, transportat de la Cluj la Suceava, unde medicii i-au salvat viața
Elicopterul SMURD a intervenit. Pacient cu AVC ischemic, transportat de la Cluj la Suceava, unde medicii i-au salvat viața

Un bărbat care a suferit un accident vascular cerebral ischemic acut a fost salvat tocmai la spitalul din Suceava, printr-o procedură modernă de extragere a cheagului de sânge. Pacientul a fost transportat cu un elicopter SMURD.

"Oamenii sunt lumina". Corul „Anastasios” face biserica să vibreze. Cântă acolo medici și piloți

Ne bucurăm atunci când descoperim semeni care dăruiesc din timpul lor ca să îi ajute pe alţii, şi nu în ultimul rând înţeleg sensul cuvintelor „empatie” şi „împreună”. Cum ar arăta această ţară, lumea întreagă, dacă le-am urma, exemplul?

Preparatele pentru masa de Paște, gătite pe ultima sută de metri. Cum arată masa festivă în Maramureș
Preparatele pentru masa de Paște, gătite pe ultima sută de metri. Cum arată masa festivă în Maramureș

Pe ultima sută de metri, româncele au desăvârşit preparatele pentru masa de Paște. Au făcut de la cozonac şi pâine proaspătă, până la miel umplut, drob și chiar sarmale. La ţară, au duduit cuptoarele din curte, unde a prins culoare pasca.

Recomandări
Ultima zi a Săptămânii Patimilor. La miezul nopții, oamenii au primit Sfânta Lumină, ca simbol al Învierii Mântuitorului
Ultima zi a Săptămânii Patimilor. La miezul nopții, oamenii au primit Sfânta Lumină, ca simbol al Învierii Mântuitorului

Pentru creștinii ortodocși și greco-catolici, este ultima zi a Săptămânii Patimilor. Potrivit Noului Testament în Sâmbăta Mare trupul Fiului lui Dumnezeu răstignit pe cruce a fost coborât în mormânt.

Rușii și-ar fi bombardat singuri un oraș. Cinci oameni au fost răniți | Video
Rușii și-ar fi bombardat singuri un oraș. Cinci oameni au fost răniți | Video

O explozie a rănit cinci persoane în orașul rus Belgorod, spune guvernatorul acestuia.

A plouat cu dosare pentru droguri, pe litoral. Unde își ascundea marfa un traficant la festival
A plouat cu dosare pentru droguri, pe litoral. Unde își ascundea marfa un traficant la festival

Pe litoral a plouat cu dosare penale. Poliţiştii au prins cu droguri mai mulţi turişti, în special străini, veniţi în România la festivalurile și petrecerile organizate la mare.