Sistemul rapid de alerta propus pentru toate magazinele din Romania in cazul alimentelor contaminate
Ultimul scandal din industria alimentara pare sa fi trezit autoritatile, dar si marii comerciantii. Impreuna pun la cale un sistem rapid de alerta, in cazul in care unele produse sunt considerate suspecte.
Concret, ar trebui sa fim capabili sa retragem de pe rafturi alimentele periculoase in cateva ore si nu in cateva zile, ca pana acum.
Greu de spus cum va ajunge informatia si la micile magazine de cartier.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sa luam de pilda situatia in care un comerciant sesizeaza un potential risc la unul dintre produsele aflate la vanzare.
Conform procedurii de acum, se opreste temporar de la comercializare lotul respectiv si este anuntata Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si Pentru Singuranta Alimentelor.
Autoritatile trebuie sa confirme prin teste daca exista sau nu pericol pentru populatie. Intre timp, oficialii iau legatura cu producatorul de la care afla cine si cat a cumparat din alimentele suspecte.
Noua procedura ar mentine masurile de acum, dar vine si cu ceva in plus. In loc sa mearga pe fir si sa se piarda astfel timp pretios, ANSVSA ar anunta simultan, printr-o alerta rapida, toti marii comercianti care ar trebui instantaneu sa retraga toate produsele de la vanzare.
Nu de alta dar in cazul carnii de pui cu salmonella, ultimul scandal din industria alimentara, a durat 10 zile ca sa ne lamurim unde si cata marfa a fost distribuita. Iar vanzarile au mers, fireste, netulburate.
O alta solutie luata in calcul de marii comercianti vizeaza blocarea la casa a produselor suspectate ca ar pune in pericol sanatatea.
Vorbim de un sistem care functioneaza deja in strainatate si care ar putea fi implementat pe viitor si la noi. Si daca ai vrea sa cumperi produsul nu ai mai putea, pentru ca are codul de bare dezactivat
"Ar trebui sa reducem timpul de la 10 zile la 48 sau 72 de ore. In momentul in care se da alerta, trebuie sa actionam cat mai repede cu putinta", a spus presedintele ANSVSA.
Vor face si o simulare pe aceasta tema ca sa vada cat de bine sunt pregatiti si daca sistemul functioneaza.
Sistemul mare, pentru ca in interiorul marilor lanturi de magazine exista deja un altul centralizat, care le permite sa trimita la toate punctele din tara o eventuala alerta.
"In toate cele 200 de magazine exista o legatura. Daca noi sesizam ceva de aici, le trimitem instantaneu si lor", a spus reprezentantul unui magazin.
Oricat de bine ar suna totul, exista insa o problema: trebuie sa avem in vedere si magazinele mici, deloc putine.
E greu de crezut ca alerta va ajunge pana la ei, sau cel putin, in timp util.