Scandalul puilor cu salmonella de la Avicola Calarasi. 65 de tone de carne, retrase din magazine
Infectarea cu salmonella s-a produs in depozitele Avicola Calarasi - asta au declarat autoritatile sanitar-veterinare, dupa ce au facut verificari in 18 judete din tara si au retras in total 65 de tone de carne de pui.
Autoritatile au descoperit salmonella periculoasa pentru om in doua depozite din Bucuresti, dar sustin au sechestrat toata marfa si ca sanatatea consumatorilor nu este pusa in pericol.
Peste 65 de tone de carne de la Avicola Calarasi retrase din magazine
Peste 65 de tone de carne de la Avicola Calarasi au fost retrase de la vanzare incepand din 30 octombrie, iar 22,4 tone au fost distruse, a spus, miercuri, presedintele ANSVSA Vladimir Manastireanu, precizand ca nu exista motive de ingrijorare pentru sanatatea populatiei.
Presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a declarat, miercuri, intr-o conferinta, ca au fost verificate, din 30 octombrie, produsele Avicola Calarasi din mai multe lanturi de magazine. Din lantul de magazine "care a aparut in informarea de presa" (Selgros, n.r.), au fost retrase 55,7 tone de carne, din care 22 de tone au fost distruse "ca urmare a solicitarii operatorului din motive de marketing", a spus Manastireanu.
In celelate magazine, a fost identificat un numar de 10 tone de carne de la Avicola Calarasi, din care au fost retrase de la vanzare 5,4 tone, iar 400 de kilograme au fost distruse. Din probele prelevate, au fost finalizate 14, doua fiind pozitive pentru salmonella.
"Toate datele converg spre faptul ca problema este la manipulare, depozitare si igiena personala. Omul este purtator de salmonella", a spus Manastireanu.
Cele doua loturi din care au fost prelevate probele pozitive proveneau din doua depozite ale Selgros din Bucuresti. Alte 22 de probe, prelevate de la Brasov, Cluj, Suceava si Prahova, sunt la laborator, a mai spus Manastireanu.
"Carnea cu rezultate pozitive va fi dirijata spre neutralizare indiferent de tipul de salmonella tipizat", a declarat presedintele ANSVSA.
Consiliul stiintific al ANSVSA, din care fac parte academicieni si medici, convocat in 2 noiembrie, a ajuns la concluzia ca nu exista motive de ingrijorare fata de siguranta alimentara si implicit fata de starea de sanatate a populatiei, a mai spus Manastireanu, aratand ca nu se consuma in Romania carne de pasare cruda, iar toate tipurile de salmonella sunt distruse la temperaturi de peste 70 de grade Celsius.
Totodata, a mai mentionat Manastireanu, conform datelor furnizate de Institutul de Sanatate Publica, cazurile de toxinfectie alimentara cu Salmonella in luna octombrie sunt in scadere fata de luna septembrie 2013 si cu mult in scadere fata de luna octombrie 2012.
Manastireanu a mai precizat ca o echipa a ANSVSA a fost in control la Avicola Calarasi. "Pe toate documentele Avicola Calarasi de autocontrol, ale abatorului Calarasi de autocontrol si cele de control oficial ale DSV (Directiei Santitare Veterinare, n.r.) Calarasi nu a existat niciun buletin pozitiv la Salmonella species".
Totodata, la Avicola Buzau, cu care Avicola Calarasi are contracte de prestari servicii, toate buletinele de analiza au fost negative. Presedintele ANSVSA Vladimir Manastireanu, declara, in 30 octombrie, ca institutia pe care o conduce s-a autosesizat in urma informatiilor privind livrarea de carne de pui alterata de catre Avicola Calarasi, la "un lant de supermarket-uri", destinatar fiind Selgros, conform informatiilor anchetatorilor din dosarul evaziunii de peste 50 de milioane de euro.
Manastireanu spunea ca au fost incepute verificari in toata tara in lantul de supermarket-uri si ca managementul acestuia a decis sa retraga de la vanzare toate loturile provenind de la Avicola Calarasi.
Compania Selgros a informat, in acelasi context, ca in septembrie a refuzat in mai multe magazine livrari de la furnizorul Avicola Calarasi din cauza aspectului si a calitatii necorespunzatoare. Administratorul Avicola Calarasi, Orlando Daher, cercetat in dosarul evaziunii de peste 50 de milioane euro, sustine ca suspiciunea de salmonella din septembrie nu s-a confirmat, carnea fiind atunci "pusa in consum", si a adaugat ca situatia creata acum "provoaca pierderi care vor duce la faliment".
Orlando Daher este cercetat in dosarul evaziunii de peste 50 de milioane de euro, el primind interdictia de a parasi tara pe o perioada de 30 de zile. In acest dosar au fost arestate 16 persoane, intre care procurorul Angela Nicolae, fiul acesteia, Daniel Nicolae, liderul gruparii evazioniste, Moubarak Mahmoud Sleiman, si functionarul ANAF Antonio Burlacu.
Potrivit rezolutiei de incepere a urmaririi penale in acest dosar, retelele de firma fantoma constituite de Moubarak Mahmoud Sleiman au fost utilizate in favoarea unor beneficiari precum Avicola Mihailesti SRL, Avicola Crevedia SA, Avicola Tartasesti SA, Avicola Calarasi SA, Palrom Inter SRL, Palrom SRL, Lacto Food SRL, Lactmar SRL, Atifco International SRL, Caliprix International SRL si Carmistin SRL, controlate de membri ai gruparii.
Mai mult, potrivit anchetatorilor, unul dintre inculpatii din dosar, Orlando Daher, a dispus reambalarea unor cantitati importante de pui grill, de ordinul zecilor de tone, returnate din hypermarket. Astfel el i-a cerut adminstratorului unei firme care presta servicii catre SC Avicola Calarasi SA sa il ajute sa gaseasca o solutie prin care se pot reambala cantitati de pui, fara ca activitatea sa fie supravegheata sau verificata de persoane specializate, respectiv de medici veterinari.
Salmonella, depistata in cantitatea de 3,4 tone de carne de pui retrasa de la Selgros Suceava
O cantitate de 3.472 de kilograme de carne de pui congelata provenind de la Avicola Calarasi si retrasa de la comercializare din Selgros Suceava urmeaza sa fie incinerata dupa ce in urma analizelor a fost depistata salmonella.
Potrivit unui comunicat de presa transmis, miercuri, de reprezentantii Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Suceava, in urma analizelor facute pe probe din cantitatea de 3.472 de kilograme de carne de pui congelat care a fost retrasa de la vanzare de la Selgros a fost confirmata "prezenta salmonellei netipizate, urmand ca tipizarea sa fie facuta ulterior", la Institutul de Igiena si Sanatate Publica Veterinara Bucuresti.
"Serviciile sanitare vor dispune ridicarea sechestrului instituit asupra lotului, intocmirea documentelor si dirijarea la neutralizare (incinerare)", se mai precizeaza in comunicatul DSVSA Suceava.
Peste 16 tone de carne de pui de la Avicola Calarasi au ajuns in judetul Suceava, din care 12,6 tone au fost comercializate, iar 3,6 tone au fost sechestrate pentru analize.
Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, declara ca a dispus sa se verifice ce cantitati de carne de pui de la Avicola Calarasi au ajuns in judet, fiind vizate hypermarket-urile, spitalele si cantinele liceelor.
El a aratat ca la Selgros a fost adusa o cantitate de 16.061 de kilograme de carne de pui, din care s-a comercializat o cantitate de 12.589 kilograme si a fost sechestrata o cantitate de 3.472 kilograme. La Carrefour au ajuns 108,5 kilograme care au fost sechestrate in totalitate, iar la cantina Colegiului din Gura Humorului au ajuns 120 de kilograme, din care a fost consumata o cantitate de 23,2 kilograme, restul fiind sechestrata.
Peste 13.500 de kilograme de carne de pasare au fost retrase in Bucuresti si Brasov, cu ocazia verificarilor vizand lantul de supermarket-uri Selgros, pana in prezent nefiind depistate loturi infestate cu salmonella periculoasa pentru om, spuneau reprezentantii ANSVSA.
De asemenea, a fost pusa sub sechestru o cantitate de patru tone de carne de pui provenita de la Avicola Calarasi si retrasa dintr-un supermarket din Cluj-Napoca, in timp ce in Prahova a fost retrasa o cantitate de peste 2,3 tone de carne de pui congelata din trei loturi provenind de la Avicola Calarasi, iar reprezentantii Directiei Sanitar Veterinare spun ca in urma analizelor in doua dintre loturile de carne a fost depistata o "tulpina bacteriana.
Presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Manastireanu, declara ca institutia pe care o conduce s-a autosesizat in urma informatiilor privind livrarea de carne de pui alterata de catre Avicola Calarasi, la "un lant de supermarket-uri", destinatar fiind Selgros, conform informatiilor anchetatorilor din dosarul evaziunii de peste 50 de milioane de euro.
Manastireanu spunea ca au fost incepute verificari in toata tara in lantul de supermarket-uri si ca managementul acestuia a decis sa retraga de la vanzare toate loturile provenind de la Avicola Calarasi.
Vladimir Manastireanu a mai spus, referitor la Avicola Calarasi, ca atat abatorul, cat si ferma societatii sunt "in lichidare".
Compania Selgros a informat, in acelasi context, ca in septembrie a refuzat in mai multe magazine livrari de la furnizorul Avicola Calarasi din cauza aspectului si a calitatii necorespunzatoare.
Administratorul Avicola Calarasi, Orlando Daher, cercetat in dosarul evaziunii de peste 50 de milioane euro, sustine ca suspiciunea de salmonella din septembrie nu s-a confirmat, carnea fiind atunci "pusa in consum", si a adaugat ca situatia creata acum "provoaca pierderi care vor duce la faliment".
Orlando Daher este cercetat in dosarul evaziunii de peste 50 de milioane de euro, el primind interdictia de a parasi tara pe o perioada de 30 de zile. In acest dosar au fost arestate 16 persoane, intre care procurorul Angela Nicolae, fiul acesteia, Daniel Nicolae, liderul gruparii evazioniste, Moubarak Mahmoud Sleiman, si functionarul ANAF Antonio Burlacu.
Potrivit rezolutiei de incepere a urmaririi penale in acest dosar, retelele de firma fantoma constituite de Moubarak Mahmoud Sleiman au fost utilizate in favoarea unor beneficiari precum Avicola Mihailesti SRL, Avicola Crevedia SA, Avicola Tartasesti SA, Avicola Calarasi SA, Palrom Inter SRL, Palrom SRL, Lacto Food SRL, Lactmar SRL, Atifco International SRL, Caliprix International SRL si Carmistin SRL, controlate de membri ai gruparii.
Mai mult, potrivit anchetatorilor, unul dintre inculpatii din dosar, Orlando Daher, a dispus reambalarea unor cantitati importante de pui grill, de ordinul zecilor de tone, returnate din hypermarket. Astfel el i-a cerut adminstratorului unei firme care presta servicii catre SC Avicola Calarasi SA sa il ajute sa gaseasca o solutie prin care se pot reambala cantitati de pui, fara ca activitatea sa fie supravegheata sau verificata de persoane specializate, respectiv de medici veterinari.