Sinistrații din Galați au început cu greu să-și curețe casele. Localnică: „La găleată car de trei zile, o roabă mă ajută”
În țară, în localitățile devastate de inundații din județul Galați, sinistrații primesc ajutoare și încearcă să își curețe casele.
Moldova și nordul Dobrogei se află din nou sub cod galben de ploi abundente.
Atenția autorităților se îndreaptă și spre Dunăre, care a crescut considerabil și amenință să se reverse în mai multe zone din Europa.
În localitatea Cuca, din Galați, situată aproape de celelalte localități inundate, după ploaia de marți seară, apele s-au revărsat. Viitura a intrat în 20 de curți.
Sătean: „Ia, uite, ce e pe vale în jos! Vai de capul nostru!”
Drumul Național 25 este de vineri înghițit de apă. În jurul lui plutesc leșurile animalelor care au murit în viitură. Islazul pe care pășunau sute de oi este acum un mare lac. Barăcile și mașinile ciobanilor au rămas și ele în mijlocul apelor.
Zece tone de leșuri au fost adunate numai din Pechea. Oamenii care încearcă să-și curețe casele sunt istoviți și au mare nevoie de... lopeți și roabe.
Femeie: „La găleată car de trei zile, o roabă mă ajută, da, că-s operată.”
Unele au venit din rezerva statului, altele au fost donate de biserici.
Serafim Baciu, Episcopia Alexandriei și Teleormanului: „Să se bucure din nou de căminul lor!”
Și Înaltpreasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, este alături de credincioși. 7.000 de familii vor primi începând de joi 10.000 de lei ajutor de la Guvern.
Emil Dragomir, primarul comunei Slobozia Conachi: „Indiferent de gradul de afectare, banii aceștia îi primesc.”
Crucea Roșie adună ajutoare și le aduce în zona sinistraților. Voluntarii gătesc și le asigură o masă caldă.
Circulația a 23 de trenuri a fost oprită între Galați și Bârlad, după ce calea ferată a fost distrusă de viitură.
Localnic: „Foarte important, era pentru navetiști, pentru elevi care merg la școală, la licee; acum venim cu cășcarabetele, asta e. Dăm bani din buzunar. Elevii aveau gratuitate la tren.”
DSP Galați a anunțat că apa nu e potabilă în 10 localități afectate de inundații și a distribuit substanțe de dezinfecție a fântânilor.
Ministrul Mediului a anunțat că are în vedere lucrări la barajul Suhurlui. Construcția, începută înainte de anii '90, a rămas neterminată.
Mircea Fechet, ministrul Mediului: „O să propunem o listă întreagă de investiții pe care să le demarăm în regim de urgență în județul Galați și în județul Vaslui.”
Și Dunărea intră în țară cu nivel crescut după ploile din ultimele zile.
Daniel Naicu, director ABA Jiu: „Noi am făcut informări către toate primăriile riverane Dunării ca o avertizare, ca o măsură pentru ca în zonele dig-mal există fermieri care au animale; mai sunt pescari.”
Hidroelectrica a anunțat că punctul Porțile de Fier e „pregătit să preia viitura de pe Dunăre.” Datorită creșterii debitului, feribotul de la Bechet și-a reluat activitatea.