Concurenta mare la admiterea la Academia de Politie. Care sunt cele mai cautate facultati anul acesta

24-07-2017 13:45


Politist, traducator, analist la SRI sau specialist IT - iata ce si-ar dori sa devina, cei mai multi dintre absolventii de liceu, care s-au inscris in numar mare la aceste facultati.

1600 de candidati au venit inca din zori sa se inscrie la Facultatea de Politie, unde au fost scoase 253 de locuri. Asadar 6 tineri concureaza pentru un singur loc. Marti urmeaza cei care au ales Facultatea de Drept, Pompieri si Jandarmi. Si posturile din penitenciare sunt solicitate, mai ales ca anul acesta s-au scos dintre cerinte, limita de inaltime.

Absolventii de liceu s-au prezentat la portile Academiei de Politie inca din zori. Stiau ca e concurenta mare si au vrut sa fie siguri ca nu pleaca acasa inainte sa isi depuna dosarul la Facultatea de Politie. Pentru multi dintre ei acesta este visul din copilarie si o meserie de viitor.

Chiar daca in prezent politistii din sistem se confunta cu numeroase probleme: lipsuri financiare, echipamente insuficiente, vulnerabilitate in misiunile de patrulare, generatia noua continua sa fie optimista. Pe unii dintre ei cazul lui Sorin Vezeteu, omorat in gara din Suceava de un individ care ura politistii, i-a ambitionat, in speranta ca vor imbunatati sistemul pe viitor.

Reprezentantii Academiei de Politie spun ca anul acesta cea mai stransa concurenta este la Facultatea de Jandarmi, care a scos 44 de posturi. Aici 9 tineri se bat pe un singur loc. Si cererile pentru penitenciare au crescut anul acesta, pentru ca s-a eliminat din grila limita de inaltime. Aici au fost scoase 14 locuri si s-au inscris 101 de elevi.

Primul examen va incepe vineri: probele sportive care sunt si eliminatorii. Acestea se incheie pe 3 august, iar cei declarati admisi vor sustine apoi examenele scrise la istorie, limba romana si o limba straina la alegere. Rezultatele se vor afisa pe 10 august.

Cea mai mare concurenta a fost la Academia Nationala de Informatii, cea care pregateste viitorii lucratori ai SRI. Au fost 10 candidati pe un loc, dar este adevarat, ca sunt doar 83 de locuri scoase la concurs. Tinerii au ales si anul acesta facultatile care ii pot ajuta sa isi gaseasca usor o slujba in strainatate.

Sunt 9 candidati pe loc la specializarea cibernetica de la ASE. E mai usor de intrat la facultatea de Automatica a Politehnicii, unde sunt doar 2 pe un loc, dar nu se pot inscrie decat absolventi care au luat bacul cu cel putin 9. Foarte cautate sunt si facultatile de limbi straine, unde sunt 8 candidati pe loc. Urmeaza dreptul, cu 5 pe loc, iar medicina si specializarile in economie au strans 3 doritori pe loc.

Nu sunt putini nici absolventii care vor sa devina profesori sau psihologi, dovada ca la Iasi, sunt aproape 5, respectiv 6 pe loc la Facultatea de Psihologie sau la Filosofie. La Cluj, cei mai multi liceeni s-au indreptat catre Facultatea de stiinte economice si cea de Drept.
 

VIDEO PROTVPLUS.RO