Comisia Europeana: Serviciul 112 din Romania, printre cele mai bune din Europa
Tara noastra e un exemplu in materie de implementare a numarului unic de urgenta 112. Asta spune Comisia Europeana la nicio luna de la accidentul din Apuseni, cand numarul unic nu a fost de niciun folos in localizarea supravietuitorilor.
Raportul Comisiei Europene privind implementarea numarului 112 in tarile UE lauda Romania, data ca exemplu din toate punctele de vedere in ceea ce priveste atat implementarea numarului unic de urgenta cat si popularizarea sa in randul cetatenilor. Potrivit raportului, doar 5% dintre romani nu stiu ca la 112 suni cand ai o urgenta iar viteza de raspuns a operatorilor e printre cele mai bune din Europa.
Desi teoretic 112 este numarul unic de urgenta in Uniunea Europeana, in realitate doar la noi, in Danemarca, Finlanda, Malta, Olanda si Suedia este chiar unic. In restul tarilor UE mai exista inca si alte numere de urgenta, unele chiar mai folosite decat 112. De pilda, in Marea Britanie exista si numarul 999, care e mai popular in randul englezilor. Din acest punct de vedere, suntem un exemplu, chiar daca stam mai prost la apeluri false.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Aproape 70% din apelurile primite la 112 sunt false, desi acest lucru este pedepsit prin lege. Ne intrec totusi la lipsa de civism cehii, portughezii si grecii, la care 99% din apelurile la 112 sunt glume proaste, potrivit datelor Comisiei Europene.
Suntem fruntasi, de asemenea, la viteza de raspuns. Aceasta este in medie de 3.66 secunde si la peste 94% dintre apeluri se raspunde in maxim 10 secunde, o performanta extrem de buna, dat fiind cat de multe apeluri false avem. Sunt mult peste Italia, Danemarca sau Belgia din acest punct de vedere si cu siguranta mai eficienti decat francezii, spaniolii sau vecinii maghiari, care inainte de a face legatura cu un operator 112 mai pun si un mesaj preinregistrat.
Proiect: apelurile false la 112 ar putea fi pedepsite cu inchisoarea
Si poate o sa va faca sa radeti, dar si la localizarea apelurilor suntem in top. Peste 98% dintre cele primite din retelele fixe sunt localizate cu precizie si aproape 99% dintre cele primite de pe mobil. Iar in materie de informare, suntem pe locul II in UE: 95% dintre romani stiu ca 112 e numarul unic de urgenta si 71% stiu chiar ca acest numar e valabil in aproape toata Europa. Prin comparatie, doar 16% din francezi, 31% dintre irlandezi, 58% dintre italieni si 84% dintree germani stiu ca numarul de urgenta este 112.
Daca avem unul dintre cele mai bune servicii 112 din Europa, cum se explica tragedia din Apuseni? Exact asa cum spun cei de la Serviciul de Telecomunicatii Speciale, care administreaza la noi numarul 112, „dupa transmiterea apelului la agentiile de interventie si alertarea acestora, operatoarea 112 se poate numi ca si-a facut datoria”. Ce se intampla dupa aceea nu mai tine de 112, ci de alte institutii ale statului. Care, din pacate, nu sunt si ele de top.