Cererea trimisa Comisiei Europene: Legile privind 112 trebuie schimbate. Victimele din Apuseni puteau fi gasite la timp
Asociatia Europeana a Numarului de Urgenta spune ca legile privind sistemul 112 trebuie schimbate. Operatorii de telefonie mobila ar trebui sa fie obligati sa transmita informatii despre locul exact a apelantului.
Directorul executiv al Asociatiei Europene a Numarului de Urgenta (EENA), Gary Machado, a trimis o scrisoare prin care sprijina sistemul romanesc 112, spunand ca acesta este considerat de multi ca fiind un punct de referinta in Europa, iar experti ca dr. Raed Arafat sunt consultati pe plan international pentru expertiza si calitatile lor.
In cazul accidentului aviatic din Muntii Apuseni, Gary Machado spune ca "EENA nu crede ca aceasta campanie impotriva sistemului romanesc 112 este echilibrata sau echitabila si romanii ar trebui sa fie constienti de faptul ca inlocuirea mai multor ministri si directori nu va schimba situatia".
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Gary Machado sustine ca nu sistemul romanesc 112 este de vina pentru accidentul aviatic din Apuseni, ci legislatia si modul in care 112 este reglementat, care trebuie sa fie schimbat.
"Pe parcursul celor cinci ani de mandat, Vice-Presedintele Comisiei Europene, Neelie Kroes, a refuzat sa reglementeze operatorii de retele de telefonie mobila pentru a-i forta sa trimita informatii sistemului 112 despre locatia exacta a apelantului (cum ar fi informatii GPS). Daca ar fi facut acest lucru, este foarte probabil ca supravietuitorii teribilului accident de avion sa fi fost salvati la timp. Acesta este mandatul domniei sale si este responsabilitatea domniei sale sa faca acest lucru in conformitate cu legislatia UE (articolul 26.7 din Directiva privind Serviciile Universale)", a precizat directorul executiv al EENA.
Acesta a mentionat ca Guvernul Romaniei a trimis deja o scrisoare, in 2013, vicepresedintelui Neelie Kroes, indemnand-o sa ia masuri privind localizarea apelantului in cazul apelurilor de urgenta 112.
"Cerem presedintelui Romaniei, prim-ministrului si fiecarei autoritati implicate in serviciile 112 sa ceara in mod public Comisiei Europene reglementarea operatorilor de retele mobile pentru a oferi date precise si fiabile privind localizarea apelantului. Autoritatii Nationale de Reglementare ANCOM si altor autoritati responsabile din Romania ar trebui sa le fie, de asemenea, cerut sa propuna un regulament privind operatorii de retele mobila cat de curand", a adaugat Gary Machado.