Se intampla in judetul Timis: numarul de urgente, 112, folosit ca "asistent medical"
Situatie ingrijoratoare transmisa de reprezentantii Serviciului de Telecomunicatii Speciale. Din aproape 500.000 de apeluri la serviciul de urgenta 112, inregistrate in 2013, in judetul Timis, numai 34.14% s-au dovedit a fi adevarate.
“Multe persoane suna fara a avea o urgenta, se intereseaza despre evenimentele care se petrec in localitatea lor, adreseaza injurii operatoarelor, rad, pun muzica sau nu vorbesc. Se solicita informatii despre numere de telefon, se cere legatura cu diverse institutii sau persoane publice ori se solicita sfaturi medicale”, a transmis Colonelul Adrian Fulea, purtatorul de cuvant al Serviciului de Telecomunicatii Speciale.
Potrivit sursei citate, in 2013, in judetul Timis s-au inregistrat 479.646 de apeluri la serviciul de urgenta 112. Dintre acestea, 65,86% s-au dovedit a fi false. Apelurile reale au fost transferate catre Ambulanta (71.22%), Politie (25,43%), Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta/SMURD (2.54%) si Jandarmi (0.81%).
Totusi, numai sapte persoane din judetul Timis au fost sanctionate pentru “alarmele false”. Acest numar este foarte mic pentru ca majoritatea apelurilor false provin de pe cartele “pre pay”.
Autoritatile fac apel la cei care suna abuziv sa nu incarce inutil liniile de urgenta 112, intrucat un apel fals poate duce la pierderea unei vieti. La acest numar se suna numai cand sunt adevarate urgente.