Proiect de lege: apelurile false la 112 vor putea fi pedepsite cu amenda sau chiar cu inchisoarea
Aveti grija, cand, cum si mai ales de ce sunati la 112. Persoanele care abuzeaza de numarul unic de urgenta risca sa ajunga dupa gratii.
Propunerea ii apartine unui deputat care vrea astfel sa-i convinga pe romani sa se gandeasca de doua ori inainte sa faca o gluma proasta. Initiativa vine intr-un moment in care 70% dintre apelurile primite zilnic la 112 sunt nejustificate, potrivit autoritatilor.
Anumiti oameni suna la 112 suparati ca afara este frig sau ca cel mic nu vrea sa mearga la culcare. Exista si categoria celor care injura sau vor sa faca o dedicatie muzicala. Asta fara sa realizeze ca pe linia de asteptare poate fi cineva care chiar are nevoie de ajutor si pentru care cateva secunde pot face diferenta dintre viata si moarte.
Anul trecut, potrivit datelor afisate pe situl serviciului de telecomunicatii speciale, aproape 70% din cele peste 18,6 milioane de apeluri primite la numarul 112 au fost nejustificate.
Cele mai multe proveneau de la copii, tineri si persoane cu probleme psihice, potrivit datelor STS.
Peste 10.000 de romani au fost amendati cu cite 1000 de lei iar daca proiectul ca trece amenda se va dubla.
Operatoarele serviciului 112 primesc zilnic sute de telefoane de la pusti care se plictisesc si au chef de gulme dar si de la adulti care transforma orice neplacere intr-o urgenta.
De pilda, un tata exasperat a cerut ajutorul autoritatilor pentru ca fiul sau nu voia sa mearga la culcare. Alte persoane au cerut sa fie puse in legatura cu diverse institutii sau persoane publice.
Din nefericire trei sferturi dintre apelurile primite zilnic la 112 sunt fara sens. Problema este ca echipajele de urgenta ajung sa se deplaseze la evenimente inexistente timp in care pot rata cazuri cu adevarat grave.
Pentru ca aceste neplaceri sa nu mai existe, deputatul Tudor Ciuhodaru a initiat un proiect de lege prin care vrea sa-i pedepseasca aspru pe cei care suna fara motiv la 112. La prima greseala, ei vor fi amendati cu 2.000 de lei. In plus, vor fi nevoiti sa munceasca 300 de ore in folosul comunitatii.
"Poate ca dupa ce vor munci si vor asfalta strazile si vor curata parcurile din Romania se vor gandi de 2 ori inainte de a suna la 112 degeaba. Eu cred ca dupa prima zi la facut curat in parc, se vor linistiti", a declarat Tudor Ciuhodaru, initiatorul proiectului.
Daca nu se linistesc si recidiveaza ar putea sa petreaca dupa gratii intre 6 si 12 luni.
"E un lucru foarte bun. Noi avem parte de farse: chiar ambulanta se deplaseaza si acolo fie ca nu mai raspunde nimeni, fie spun ca n-au solicitat salvarea." - Alice Grasu, medic coordonator Serviciul de Ambulanta Bucuresti.
Problema este ca, de cele mai multe ori, autoritatile nu reusesc sa-i identifice pe faptasi pentru ca acestia suna de pe cartele prepay. Proiectul de lege se afla la Camera Deputatilor si va fi votat saptamana viitoare.