Seful Cancelariei Prezidentiale acuza "o manipulare" pe subiectul Codului Silvic. Schweighofer: "NU am amenintat Guvernul"

paduri - stiri

Seful Cancelariei Prezidentiale, Dan Mihalache, a declarat, joi, ca preocuparile privind firma Schweighofer demonstreaza "interesul care exista (...) din partea premierului de a lega Presedintia in mod artificial de numele Schweighofer".

"Atunci, cred ca era vorba de un conflict local, undeva, la Poienile de sub Munte. Nici macar nu mai imi amintesc foarte bine si, daca am revazut textul interpelarii, practic puneam o intrebare ministerului de resort, nu mai tin minte foarte bine", a spus Mihalache, legat de interpelarea pe care a facut-o in calitate de deputat in urma cu sapte ani privind firma Schweighofer.

El a precizat ca, la nivelul Administratiei Prezidentiale, nu au existat intalniri cu firma Schweighofer, potrivit Agerpres.

"Daca ne-am fi intalnit, ceea ce nu s-a intamplat, pentru ca n-au solicitat, nu vad de ce ar fi fost un lucru rau sa audiem sau sa ascultam si o parte interesata, un operator economic pana la urma semnificativ pe o piata din Romania. E clar o manipulare, iar interesele acestei manipulari, cine sta in spatele ei, se vad din ce in ce mai clar", a adaugat Mihalache.

CITESTE SI: "Razboi" intre palate. Iohannis, nervos din cauza "insinuarilor" lui Ponta despre traficul de influenta: "Este foarte grav"

Citește și
vanatoare - stiri
Semnal de alarma tras de ONG-uri. Cat platesc turistii straini pentru adevarate "masacre" in partide ilegale de vanatoare
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Interpelarea, aparuta acum in spatiul public si la care se refera seful Cancelariei Prezidentiale, dateaza din 6 mai 2008 si a fost adresata de Dan Mihalache, pe atunci deputat PSD de Maramures, ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale de la acea vreme, Dacian Ciolos, caruia i se solicita raspuns scris si verbal.

"Am primit in mod repetat semnale din judetul Maramures referitoare la situatia conflictuala creata in Poienile de sub Munte. Problema este complicata deoarece, pe de o parte, localitatea se confrunta cu o adevarata criza sociala. Cetatenii, desi traiesc din exploatarea lemnului, nu pot accede la masa lemnoasa, ceea ce a generat proteste sociale soldate inclusiv cu blocarea prin forta a unor cai de acces. Pe de alta parte, un mare investitor, SC Holzindustrie Schweighofer Sebes este impiedicat sa isi desfasoare activitatea in conditii normale. Consideram ca este de datoria Romsilva sa gaseasca o solutie convenabila ambelor parti deoarece perpetuarea starii conflictuale ar aduce grave deservicii atat firmei care a castigat licitatia pentru exploatarea masei lemnoase, cat si locuitorilor comunei", scria, printre altele, Mihalache, in interpelarea in cauza.

CITESTE SIBasescu intervine in scandalul presedinte-premier: "Ca orice ticalos, Ponta incearca sa arunce mortul la Cotroceni"

Holzindustrie Schweighofer - nu am amenintat Guvernul

Holzindustrie Schweighofer, cea mai mare companie din industria lemnului din Romania, a emis un punct de vedere in care sustine ca nu a amenintat niciodata Guvernul Romaniei cu initierea de litigii internationale, insa precizeaza ca orice investitor strain din domeniul forestier nu va avea alta solutie decat aceea de a se adresa justitiei daca prevederile Codului Silvic nu vor fi modificate.

Comunicatul integral al companiei:

"Holzindustrie Schweighofer sustine orice masura eficienta impotriva taierilor ilegale de lemn si care asigura un sistem de exploatare sustenabila a resursei forestiere in Romania. Salutam decizia presedintelui Klaus Iohannis de a implica in aceasta problema Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, in calitatea sa de autoritate administrativa autonoma si independenta. O analiza obiectiva a situatiei actuale este esentiala pentru ca poate genera o serie de recomandari in conformitate cu legislatia internationala, bazate pe date si fapte corecte.

In scopul derularii unei dialog transparent, Holzindustrie Schweighofer a trimis o scrisoare deschisa (anexata) adresata fiecaruia dintre membrii CSAT; aceasta pentru a le aduce la cunostinta obiectiile noastre privind proiectul de lege de modificare a Codului Silvic. In forma sa initiala, aprobata de Parlamentului Romaniei, proiectul de lege de modificare a Codului Silvic ar putea duce la incalcarea mai multe acorduri comerciale si de investitii internationale precum si a legislatiei europene in domeniul concurentei.

In plus, scrisoarea deschisa explica faptul ca o abordare a problemei taierilor ilegale care nu include toate partile implicate, o limitare unilaterala a pietei forestiere sustinuta de un grup de interese, ar putea avea ca efect disparitia a mii de locuri de munca din Romania si ar putea pune in pericol investitii viitoare ale Holzindustrie Schweighofer dar si ale altor investitori potentiali. Mai mult, o legislatie care incalca legi si acorduri internationale ar putea decredibiliza Romania ca mediu competitiv pentru investitori din lumea intreaga.

Holzindustrie Schweighofer nu a amenintat niciodata Guvernul Romaniei cu initierea de litigii internationale. In acelasi timp insa, compania Holzindustrie Schweighofer este gata sa-si apere dreptul sau de participant la viața economica a tarii si pe acela al partenerilor, angajatilor sai si al familiilor acestora.

In cazul in care Guvernul Romaniei si in special Consiliul Suprem de Aparare al Tarii nu vor considera oportun sa convinga SAU nu vor convinge Parlamentul de necesitatea excluderii din noua legislatie a prevederilor care incalca tratate internaționale si legea europeana in domeniul concurentei, orice investitor strain din domeniul forestier nu va avea alta solutie decat aceea de a se adresa justitiei.

Daca este solicitata, compania Holzindustrie Schweighofer este gata sa puna la dispozitia Consiliului Suprem de Aparare a Tarii informatii suplimentare in scopul sprijinirii acestuia in procesul de luare a unor decizii."

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Ministrul Economiei, despre firma austriaca Schweighofer:
Ministrul Economiei, despre firma austriaca Schweighofer: "Nu pleaca cainele de la macelarie, stati linistiti"

Ministrul Economiei, Comertului si Turismului, Mihai Tudose, a declarat joi ca nu crede ca firma austriaca Schweighofer va pleca din Romania daca noul Cod Silvic va intra in vigoare in forma aprobata de catre Parlament.

Semnal de alarma tras de ONG-uri. Cat platesc turistii straini pentru adevarate
Semnal de alarma tras de ONG-uri. Cat platesc turistii straini pentru adevarate "masacre" in partide ilegale de vanatoare

Mai multe organizatii non-guvernamentale trag un semnal de alarma. Au loc masacre in ce a mai ramas din padurile Romaniei.

Codul care opreste jaful din padurile Romaniei.
Codul care opreste jaful din padurile Romaniei. "Legea martiala" contra furturilor de 8 mil. de euro

Noul Cod Silvic, aprobat de guvern, prevede amenzi si sanctiuni dure pentru cei care nu respecta natura.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Medicul Cătălin Cârstoiu, candidatul comun al PSD și PNL pentru Primăria Capitalei a declarat că mandatul său este pe masa coaliției. Liderii celor două partide i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.