"Razboi" intre palate. Iohannis, nervos din cauza "insinuarilor" lui Ponta despre traficul de influenta: "Este foarte grav"

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele Klaus Iohannis a declansat oficial "razboiul" cu premierul Victor Ponta. Supararea sa a fost provocata de recentele afirmatii ale primului ministru, care "a insinuat" ca la nivelul Administratiei Prezidentiale s-ar face trafic de influenta.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

Victor Ponta ar fi spus la un post de televiziune ca la nivelul Administratiei Prezidentiale s-ar face trafic de influenta in privinta modificarii Codului Silvic. Vizibil nervos, presedintele Klaus Iohannis a declarat inainte de a pleca in Italia, unde se va vedea cu Papa Francisc, ca declaratiile premierului sunt false si ca a cerut "organelor abilitate" sa verifice aceste informatii, vehiculate de Victor Ponta.

In cazul in care acestea se vor dovedi a fi neadevarate - a mai spus Iohannis - atunci primul ministru "va raspunde".

"Acest lucru este deopotriva surprinzator si fals. Am verificat la nivelul Administratiei Prezidentiale si nu a existat nicio discutie, nici cu lobby-sti, nici macar cu fosti colegi din PNL pe aceasta tema.

Citește și
Ponta Iohannis - Agerpres
Ponta recunoaste ca a gresit pe tema turneului in Orientul Mijlociu: "Lipsa de comunicare, trebuia sa-l sun pe Iohannis"
Un român și-a dat în judecată soția când a aflat că nu este tatăl fetei pe care a crescut-o 20 de ani. Cum s-a apărat fosta soție a bărbatului

In consecinta, luand act de declaratiile primului-ministru de aseara de la un post de televiziune am rugat organele abilitate sa verifice de ce fel de informatii dispunea primul ministru, daca ele se confirma sau nu. Daca se confirma, sa se ia evident masurile care se impun, dar daca nu se confirma, atunci primul ministru va raspunde pentru aceste afirmatii. Astfel de afirmatii, de insinuare de trafic de influenta la nivelul presedintelui nu pot fi clasificate sa simple afirmatii prin care vrea sa para interesant la televizor. Sunt mult mai grave si vor fi tratate ca atare.

Sper ca aceasta scapare sa nu indice o revenire la logica din campania electorala, promovata atunci de candidatul Ponta si care a fost la un nivel inacceptabil de jos." - a declarat presedintele Klaus Iohannis.

CITITI SI: De ce se cearta partidele, presedintele si ONG-urile pe proiectul Codului Silvic. Ponta vrea sa interzica exporturile de lemn

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri seara ca mai multi politicieni liberali au avut intalniri in "calitate oficiala si privata" cu reprezentantii firmei austriece Schweighofer si ca au dezinformat Administratia Prezidentiala pe tema Codului Silvic. "Impresia mea personala, poate gresesc, e ca presedintele a retrimis legea la Parlament (Codul Silvic-n.r.) pe baza unor informatii pe care le-a primit de la niste "binevoitori", in special niste binevoitori liberali pe care ii vedeti zilele acestea luptandu-se cu dintii pentru interesele Schweighofer, interese care din punctul meu de vedere sunt strict private.

Vorbesc de oameni politici de la PNL care alaturi de noi au facut acel proiect de Cod Silvic si acum lupta cu tot ce pot ca sa nu se adopte si sa nu se puna aceasta limita, sa nu se ia masuri concrete. Evident ca au niste interese care sunt strict private", a spus Ponta la B1TV, conform Agerpres.

Intrebat daca a fost trafic de influenta la politicienii respectivi, Ponta a raspuns : "Eu nu pot sa fac incadrari juridice, dar sunt absolut convins ca doamnele si domnii pe care ii vedeti luptandu-se la televizor au avut intalniri in calitate oficiala si privata cu reprezentantii Schweighofer".

Ponta a afirmat ca are informatii despre asemenea intalniri, intrucat in calitate de prim ministru trebuie sa se informeze foarte bine "intotdeauna cand apare o situatie de criza". "Eu sunt convins ca institutiile statului monitorizeaza aceste lucruri, cu atat mai mult voi informa CSAT. (...) Imi explic lupta din aceste zile si imi explic inclusiv dezinformarea ajunsa la Administratia Prezidentiala prin interesele unor oameni politici de la PNL care s-au intalnit si care, iata, si in Parlament si in public se bat pentru Schweighofer", a insistat premierul.

Referitor la faptul ca Administratia Prezidentiala a sustinut ca retrimiterea Codului Silvic la Parlament a survenit opiniei exprimate de Consiliul Concurentei, Ponta a replicat: "N-ati vazut ca oameni din Consiliul Concurentei acum lucreaza la Schweighofer?".

In replica, presedintele Klaus Iohannis a declarat joi dimineata ca afirmatiile premierului sunt foarte grave.

"Este foarte grava acuzatia. Cum nu mai sunt in campanie, nu mai tolerez asa ceva. Nu am vorbit cu primul ministru, dar in aceasta dimineata am avut o discutie, deocamdata telefonic, pentru ca am venit la aeroport, cu directorul SRI si l-am rugat foarte oficial sa analizeze si sa cerceteze cu maxima exigenta si seriozitate aceste afirmatii". - a spus seful statului.

Premierul Victor Ponta a anuntat miercuri ca intentioneaza ca Guvernul sa adopte saptamana viitoare o ordonanta de urgenta prin care sa interzica pe termen limitat exportul de orice fel de masa lemnoasa neprelucrata. Potrivit premierului, Guvernul ar fi adoptat un asemenea act normativ inca din sedinta de miercuri, insa reprezentantii Ministerului Justitiei nu au reusit sa gaseasca o solutie din punctul de vedere legal pentru adoptarea ordonantei.

"Mi-a adus la cunostinta aceasta intentie, nu am comentat-o pentru ca nu sunt specialist in domeniu, dar daca aceasta masura duce la salvarea padurilor din Romania sunt de acord" - a spus presedintele Klaus Iohannis.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Așa arată cea mai scumpă mașină din România: lovitura dată de Ion Țiriac
VIDEO Așa arată cea mai scumpă mașină din România: lovitura dată de Ion Țiriac
Citește și...
De ce se cearta partidele, presedintele si ONG-urile pe proiectul Codului Silvic. Ponta vrea sa interzica exporturile de lemn
De ce se cearta partidele, presedintele si ONG-urile pe proiectul Codului Silvic. Ponta vrea sa interzica exporturile de lemn

Proiectul de lege privind modificarea Codului Silvic este un subiect "fierbinte" in prezent, fiind un motiv de disputa intre presedintele Romaniei, partidele din Parlament si societatea civila, care ameninta cu noi proteste.

Ponta recunoaste ca a gresit pe tema turneului in Orientul Mijlociu:
Ponta recunoaste ca a gresit pe tema turneului in Orientul Mijlociu: "Lipsa de comunicare, trebuia sa-l sun pe Iohannis"

Premierul Victor Ponta a afirmat, luni seara, ca in chestiunea turneului pe care l-a efectuat in tarile arabe "a fost probabil o lipsa de comunicare" cu presedintele Klaus Iohannis.

Iohannis il critica pe Ponta, premierul ii raspunde ca nu vrea
Iohannis il critica pe Ponta, premierul ii raspunde ca nu vrea "cearta in public". Ce i-a dezbinat pe primii oameni din stat

Conflictul dintre palate ar putea reizbucni, dupa ce presedintele a criticat vineri doua initiative ale sefului Guvernului. Sambata, Victor Ponta a venit cu replica

Recomandări
Vaccinarea antigripală, recomandată de medici la început de octombrie. Cine beneficiază de rețetă compensată 100%
Vaccinarea antigripală, recomandată de medici la început de octombrie. Cine beneficiază de rețetă compensată 100%

Ne pregătim pentru sezonul rece, iar medicii recomandă vaccinarea antigripală la începutul lunii octombrie. Astfel, protecția va dura până în primele luni de primăvară.  

Polițiștii au ridicat 12 suspecți după bătaia din Pantelimon, continuată la spital. Declarația avocatului unei tabere
Polițiștii au ridicat 12 suspecți după bătaia din Pantelimon, continuată la spital. Declarația avocatului unei tabere

12 suspecți, identificați după confruntările violente din localitatea Pantelimon, aflată la marginea Capitalei, sunt audiați la Parchetul din Buftea, de sâmbătă seară.

„România, te iubesc!”, duminică de la ora 18.00. „Reabilitare, în nisipuri mișcătoare” în proiectul lărgirii plajelor
„România, te iubesc!”, duminică de la ora 18.00. „Reabilitare, în nisipuri mișcătoare” în proiectul lărgirii plajelor

Duminică seară, de la ora 18:00, urmărim o nouă ediție a emisiunii „România, te iubesc!”, dedicată problemelor de pe litoralul românesc.