Semnal de alarma tras de ONG-uri. Cat platesc turistii straini pentru adevarate "masacre" in partide ilegale de vanatoare
Mai multe organizatii non-guvernamentale trag un semnal de alarma. Au loc masacre in ce a mai ramas din padurile Romaniei.
Voluntarii au postat pe internet imagini cutremuratoare cu zeci de salbaticiuni ucise, inclusiv ursi, pentru care adeptii vanatorii platesc mii de euro ca sa se laude cu un trofeu.
Imagini sunt graitoare, spun ONG-urile. Ursii omorati, dar si alte animale, sunt alineati cu mandrie de cei care i-au vanat. Printre ei, multi straini veniti in Romania ca sa vaneze. Fotografiile au fost postate pe Facebook de cei care incearca sa opreasca astfel de masacre.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Catalin Berenghi, reprezentant ONG: "Situatia este foarte grava pe teritoriul intregii Romanii. Asa ceva nu se mai poate. Sunt agentii care aduc turisti straini special in Romania pentru a vana. Acesti turisti fac prapad pentru ca au bani. Am primit sute de telefoane de amenintari, injuraturi. De ce? Animalele alea nu noi le-am omorat. Eu trag semnalul de alarma."
ONG-urile sustin ca animalele au fost vanate in Arges si in Bistrita, dar astfel de masacre se intampla in intreaga tara. Sute de romani care au vazut imaginile revoltatoare si-au manifestat nemultumirea pe paginile de socializare.
In Europa au mai ramas doar 14.000 de ursi, in doar zece tari. Cei mai multi se afla in Romania. Dar nici noi nu avem mai mult de 6200 de exemplare. Ursii bruni au disparut din Marea Britanie, iar existenta lor este amenintata in Spania si Franta, unde mai exista doar cateva exemplare.
Romania este una dintre putinele tari in care mai traieste aceasta specie, insa aici vanatul este permis de doua ori pe an: din septembrie pana in decembrie si din martie pana in mai.
Conform Ministerului Mediului, anul trecut ar fi fost permis vanatul a 500 de ursi, iar pe fondul din Arges s-a stabilit ca maximum 15 exemplare sa fie vanate. Numai intr-o fotografie care se presupune ca a fost facuta in Arges, au fost ucisi deja sapte.
Anne Juganaru, secretar de stat Ministerul Mediului: "Bineinteles ca sunt semnalate asemenea cazuri. Vanatorii stiu ca pot avea necazuri daca braconeaza. Romania este vizitata de vanatori straini pentru ca noi ne-am pastrat biodiversitatea. Si-au distrus biodiversitatea in tarile lor, vechea Europa aproape ca nu mai are animale mari."
Pentru un trofeu de urs se plateste chiar si 7 mii de euro, pentru unul de cerb se achita peste 8 mii de euro, urmand ca sumele sa fie scazute doar pentru mistret, lup si alte animale.
Tarife la vanatoare:
-urs: 5000- 7000 de euro
-cerb 1500-8800 euro
-mistret 225-770 euro
-lup 400-500 euro
-iepure 25-50 euro
-vulpe 25-50 euro