Codul care opreste jaful din padurile Romaniei. "Legea martiala" contra furturilor de 8 mil. de euro
Noul Cod Silvic, aprobat de guvern, prevede amenzi si sanctiuni dure pentru cei care nu respecta natura.
Bustenii nu vor mai fi vanduti direct din padure iar transporturile de lemn pe timp de noapte, pe drumuri forestiere sunt strict interzise.
Incepand cu ora 22.00 si pana la 05.00, in zorii zilei, in padurile din Romania se va instala un fel de lege martiala.
Alegeri 2024
02:54
Rezultate alegeri prezidențiale în Sibiu. Călin Georgescu şi Elena Lasconi sunt primii doi clasaţi în primul tur
02:48
Rezultatele alegerilor prezidențiale din România, în presa străină: Cutremur politic, un candidat pro-rus produce surpriza
02:43
Rezultate alegeri prezidențiale în Argeș, ”fieful” PSD. Diferenţă de doar 10 sutimi între Călin Georgescu şi Marcel Ciolacu
02:09
Rezultate alegeri prezidențiale în Timiş. Elena Lasconi pe primul loc, urmată de Călin Georgescu şi George Simion
Caruta/tractorul din imagine nu va mai avea voie sa transporte lemn in acest interval orar, iar cine e prins va ramane si fara busteni, dar si fara mijlocul de transport. Toate acestea vor fi confiscate de autoritati, chiar daca lemnul a fost taiat legal.
Mai mult, exploatarea masei lemnoase se va face doar dupa obtinerea unor autorizatii. Conform noului Cod Silvic, persoanele fizice, care au padure vor avea voie sa taie pana in 20 de metri cubi pe an. Adica, 20 astfel de copaci.
Transformati in busteni asta inseamna 10 carute bine incarcate sau 5 remorci bine incarcate.
Jaful din padurile Romaniei va fi oprit, promit autoritatile. In primul rand, se va schimba modul de comercializare. Pe viitor lemnul se va vinde civilizat de pe rampe sau din depozite si nu din padure.
Potrivit actualului cod silvic, doar cei care fura peste 5 metri cubi de lemn se aleg cu dosar penal, restul scapa cu o amenda. Noul cod, inaintat Parlamentului in procedura de urgenta, prevede dosar penal chiar si pentru o creanga luata fara autorizatie.
In plus, micii proprietari de paduri vor fi ajutati de stat. Este vorba de 800.000 de romani, care detin impreuna un milion de hectare.
Statul se angajeaza sa le asigure paza proprietatilor, si sa le amenajeze padurile gratuit. Iar cei care nu pun arborii la pamant vor primi chiar si rente anuale, din banii obtinuti dupa vanzarea certificatelor de emisii de carbon.
"In cazul in care se constata taieri personale si abuzuri din partea personalului silvic, retragem autorizatiile iar personalulu nu mai are ce cauta in padure", spune Lucia-Ana Varga, ministrul Apelor si Padurilor.
Si Romsilva va fi reorganizata. Oamenii nu vor fi dati afara, dar unii dintre cei 17.000 de salariati vor fi redistribuiti pentru paza si administratia fondului forestier. In prezent, 500.000 de hectare sunt nepazite. In jumatate de an, hotii au taiat ilegal arbori in valoare de 8 milioane de euro.